Hlavní obsah

Zdeněk Duspiva z NKS: Digitalizace je tu, analogová tma nastane v roce 2012

• Aktualizováno
Novinky, Miloslav Fišer

Zastaralý analogový televizní signál se bude po celé republice postupně vypínat až do roku 2012. Nahradí jej jeho digitální obdoba. Kdy bude digitální signál dostupný ve vaší lokalitě? Na kolik vás digitalizace vyjde? Jaké jsou její nevýhody? Na všechny tyto otázky a mnoho dalších odpovídal čtenářům Novinek na on-line chatu Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny (NKS) pro digitalizaci.

Článek

Jednou z hlavních výhod digitálního vysílání je větší programová nabídka. Zatímco v analogové éře vysílaly v celé České republice pouze čtyři televizní programy, tedy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima, po přechodu na digitální vysílání se jejich počet několikrát znásobí. V každé digitální síti, která využije pouze jeden vysílací kanál, který dříve sloužil pro přenos signálu jediného televizního programu, vysílají minimálně čtyři televize.

"V současné době jsou v terestrickém vysílání (přijímaném přes anténu) k dispozici čtyři multiplexy s celkovou kapacitou 20 programů. Do budoucna se bude nabídka ještě rozšiřovat, ne všechny programy však budou zřejmě bezplatné. S dalším technologickým rozvojem se i tato kapacita bude dále zvyšovat, je ale otázkou, kolik TV programů se dokáže na poměrně malém českém trhu prosadit a uživit. Také satelitní a kabelové vysílání přechází na digitální kvalitu, což rovněž vede k rozšíření programové nabídky," řekl Zdeněk Duspiva.

Pokud bude dodržen technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání vydaný jako nařízení vlády č. 161/2008, měla by být Česká republika pokryta do konce roku 2012. Vysílací síť 1 pro veřejnoprávní vysílání by měla dosáhnout 95% pokrytí obyvatelstva už v roce 2010. Na rozdíl od analogového signálu si u digitálního vysílání může každý vybrat z několika různých druhů příjmu. V následující tabulce si uvedeme, jaké máme možnosti.

Druhy digitálního televizního vysílání
Pozemní digitální televize DVB-T
Zemský digitální příjem je nejlevnějším způsobem, jak se dostat k digitální televizi. Představuje také jediný nezpoplatněný příjem televize, nepočítáme-li sledování nekódovaných satelitních programů. V České republice je zemský příjem televize také zdaleka nejoblíbenějším, takže se týká největšího počtu domácností.
Satelitní příjem DVB-S
Satelitní televize má oproti rozšířenějšímu zemskému příjmu televizního signálu mnoho výhod, například v tom, že divák nemusí čekat, kdy v jeho regionu začne vysílat digitální vysílač. Na druhou stranu existuje i několik nevýhod, z nichž asi největší je fakt, že mnoho televizních programů musí svůj signál ze satelitu kódovat a bez přístupové karty se k němu divák nedostane.
Digitální kabelová televize DVB-C
Kabelovou televizi můžete přijímat buď v analogové podobě nebo digitálně. Vypínání analogových televizních vysílačů se analogové kabelové televize netýká, a záleží čistě na poskytovateli kabelové televize, zda a kdy se rozhodne analogové vysílání ukončit a plně se soustředit na provozování digitální kabelové televize.
Příjem přes internet IPTV
Digitální vysílání přes pevnou linku (IPTV) skýtá všechny možnosti doplňkových služeb, s nimiž si diváci obecně spojovali digitální televizi. Je plně interaktivní, zákazník si může prostřednictvím zpětného kanálu objednávat filmy v domácí videotéce nebo konkrétní televizní přenosy sportovních zápasů. IPTV je také dostupnější než další podobná služba, kabelová televize.

"Informace s termíny zahájení digitálního televizního vysílání i ukončení vysílání analogového jsme umístili na speciální webovou stránku digitalne.tv, kde je k tomu i speciálně vyvinutý interaktivní vyhledávač. Případní tazatelé mohou zavolat také na bezplatnou infolinku 800 90 60 30, kde jim operátoři objasní jejich dotazy," odpověděl na otázku pokrytí ČR digitálním signálem Duspiva.

Foto: Novinky

Mapa

:. Na stránkách digitalne.tv je umístěna speciální mapa, podle které se můžete dozvědět, kdy u vás bude dostupný digitální signál i kdy přestane fungovat analogový. Mapu naleznete ZDE.

FOTO: Novinky

Kvalitu digitálního vysílání zajistí dokrývače

V případě nekvalitního signálu může docházet k negativním vlivům, jako je například takzvané kostičkování - obraz se bude rozpadat. Kvalitního signálu by mělo být docíleno pomocí speciálních dokrývačů. "K digitálnímu vysílání bude obecně třeba menší počet vysílačů, než u analogu, ty ale zajistí minimálně stejné územní pokrytí, jak stanovuje zákon. Na územích, kde je digitální signál zatím slabý, budou spuštěny dokrývače, které tento problém vyřeší. Sílu signálu pravidelně měříme," uvedl Duspiva.

Zajímavá byla také otázka k digitalizaci v panelových domech: Musí novou společnou anténu kupovat majitel domu nebo nájemníci? "Majitel domu je podle zákona povinen umožnit příjem TV vysílání. Je na Vás, na jaké formě a podmínkách se dohodnete, zda využijete terestrický, satelitní, kabelový nebo IPTV příjem signálu. Na řadě míst v Praze je možný příjem digitálního signálu i přes pokojové antény, není ale 100% garantován. V případě společné televizní antény (STA) je nutno provést konverzi na příjem digitálního TV signálu, kterou musí provést odborná firma. Tu by měl na základě vaší dohody kontaktovat majitel domu," odpověděl Duspiva.

Vysílání v HD kvalitě pro DVB-T až v roce 2012

"Podle vývoje jednání se všemi zúčastněnými lze širší využití terestrického vysílání v HD kvalitě očekávat až po vypnutí analogu. Zatím se testuje. Vysílání HD se zatím rozbíhá na dalších platformách, jako je satelit, kabel, nebo IPTV," nastínil budoucnost Duspiva.

V otázce budoucnosti ale podle Duspivy prozatím žádný z operátorů nepočítá s využitím jiné kompresní technologie než MPEG-2. Výkonnější komprese bude spojena i s rozvojem HDTV vysíláním ve vysokém rozlišení. Pro nejbližší roky je tedy podle něj nejvhodnější zakoupit set-top-box s podporou MPEG-2. Investovat do zařízení s MPEG-4 tak prozatím nemá smysl.

Anketa

Jaké digitální vysílání vás zaujalo nejvíce?
Pozemní digitální televize DVB-T
52 %
Satelitní příjem DVB-S
32,9 %
Digitální kabelová televize DVB-C
6,2 %
Příjem přes internet IPTV
8,9 %
Celkem hlasovalo 648 čtenářů.

Národní koordinační skupina

Národní koordinační skupina (NKS) je centrálním koordinačním orgánem, jehož zřízení schválila vláda ČR z důvodu potřeby koordinovat celý proces přechodu na digitální vysílání s přesahem do mnoha resortů a oblastí. Předsedou NKS je Zdeněk Duspiva. Jeho úkolem je připravit celou republiku na přechod z analogového na digitální televizní vysílání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám