Hlavní obsah

Zimní uklouznutí se může prodražit, zraněným i majitelům nemovitostí

Novinky, Barbora Buřínská

Období zimních plískanic tradičně zvyšuje nebezpečí uklouznutí a zranění. Rizikové jsou zledovatělé chodníky, ale i vstupní prostory budov, kde roztává nanošený sníh nebo stéká ve větším množství dešťová voda z bot příchozích. Právně je za stav chodníku i budovy odpovědný majitel. U něj je také možné domáhat se případné náhrady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Pokud upadnete a zraníte se, můžete po majiteli chodníku žádat odškodné. Za sypání chodníků a odklízení sněhu a ledu z nich jsou odpovědné obce.

Podle občanského zákoníku se můžete domáhat náhrady nemajetkové újmy na zdraví, tedy bolesti a ztíženého společenského uplatnění, náhrady nákladů spojených s léčením a péčí o zdraví, ale i náhrady za ztrátu na výdělku.

Připravte si všechny důkazy

Abyste ale na odškodné měli nárok, musíte mít v ruce dostatek důkazů. Především je třeba pečlivě a co nejobjektivněji zdokumentovat celý průběh úrazu. Je-li to možné, vyfoťte si mobilem i místo vaší nehody a stav chodníku. Pokud byli u vašeho pádu i další lidé, domluvte se s nimi na svědectví.

Odškodnění může celkově dosáhnout desítek i stovek tisíc korun
advokát Pavel Staněk

Pro uplatnění nároku na odškodné musíte prokázat i výši škody na zdraví. Od ošetřujícího lékaře si proto vyžádejte posudek o bolestném. Pokud váš úraz zanechá trvalé následky, požádejte o posudek o ztížení společenského uplatnění. Připravte si také potvrzení o ztrátě výdělku.

V průběhu léčení následků úrazu si nezapomeňte schovávat všechny doklady dokumentující vaše náklady související s léčením. „Náklady spojené s léčením mohou zahrnovat peníze vynaložené například na pořízení léků, léčebných pomůcek a doplňků. Dále pak třeba i náklady na cestování do lékařských zařízení, a to nejen za cesty poškozeného, ale i náklady jeho blízkých příbuzných spojené s návštěvou v nemocnici. Odškodnění může celkově dosáhnout desítek i stovek tisíc korun,“ uvedl advokát Pavel Staněk z České asociace věřitelů.

Jestliže během pádu došlo i k majetkové škodě, například se vám rozbily hodinky nebo jste si zničili oblečení, můžete pochopitelně požadovat i náhradu této škody.

Odškodné za desítky tisíc

Někdy je ale vymáhání odškodného za úraz na kluzké podlaze či zledovatělém chodníku během na dlouhou trať a je potřeba být trpělivý.

Jak ukazuje případ ženy z Prahy, která si při pádu na kluzké podlaze v prodejně jednoho maloobchodního řetězce zlomila nohu. Zdravotní pojišťovna následně vymáhala po řetězci náhradu léčebných výloh a trvalo celkem pět let, než Nejvyšší soud potvrdil, že obchod musí zaplatit devadesát tisíc korun. Soud ve svém rozhodnutí konstatoval, že pouhé označení kluzkého místa cedulí nestačí.

Ještě déle čekala na rozhodnutí žena, která v roce 2004 upadla na neuklizeném chodníku na pražském Jižním Městě a zlomila si kotník. Až po deseti letech se v rámci mimosoudního ujednání dohodla s magistrátem na úhradě bolestného a ušlé mzdy ve výši 117 tisíc korun plus úroky z prodlení a soudní výdaje.

Pojištění a prevenci není radno zanedbávat

Majitelům a provozovatelům nemovitostí, kde je větší frekvence příchozích, jako jsou obchody, úřady, budovy nádraží, vestibuly veřejných budov a podobně, se vyplatí být patřičně pojištěn.

Provozovatelé těchto objektů také investují do prevence. Kluzká místa je nutné viditelně označit a případný sníh pravidelně zametat, aby na podlaze netál. Řada supermarketů a veřejných budov proto využívá ve velmi zatížených vstupních místech speciální rohože, které čistí boty příchozích od sněhu ještě před vstupem do interiéru, jehož údržba pak není tak náročná. Podle Dušana Sedláčka ze společnosti Gumex je o vstupní rohože zájem.

Anketa

Spadli jste někdy na namrzlém chodníku?
ano a zranila/a jsem se
24,4 %
ano, ale naštěstí se nic nestalo
60,6 %
ne
15 %
Celkem hlasovalo 843 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám