Hlavní obsah

S kartami při placení v Německu už nenarazíte, řetězce začaly přijímat všechny druhy

Právo, Jakub Svoboda

Desetitisíce Čechů, kteří vyrážejí za nákupy do Německa, to budou mít snazší s placením. Německé maloobchodní řetězce totiž začínají přijímat všechny druhy platebních karet největších karetních asociací Visa a MasterCard.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V obchodě Real v Heidenau jsou nápisy i v češtině.

Článek

Řada německých obchodníků až do letoška karty těchto globálních značek nepřijímala, na rozdíl od karet německé asociace Central Credit Committee. Někteří prodejci to zdůvodňovali rozdíly ve výši poplatků, jež za přijímání karet musejí vydavatelům platit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mnoho Čechů, ale i dalších cizinců tak v minulých letech při nákupu ve velkých německých řetězcích v samotném Německu, ale třeba i v Itálii, až u pokladny zjistilo, že zboží naskládané v košíku svou platební kartou vydanou v Česku nezaplatí.

Problémy s akceptací zahraničních karet v Německu se týkaly hlavně kreditek, ale velmi často i debetních karet, jež se vážou k běžnému bankovnímu účtu. Většina největších německých obchodních řetězců však začala v posledních měsících karty globálních asociací přijímat.

Někteří nebrali Visu ani MasterCard

Jak na začátku září upozornila Visa, Češi konečně mohou v Německu platit kartou – jak jsou zvyklí doma – třeba v Lidlu nebo Kauflandu. Narazit by pak neměli ani v řetězcích Aldi, REWE, Netto, Media Markt, Saturn či real,-.

„Hlavními motivy bylo snížení poplatků za bezhotovostní platby a zájem obou stran participovat na globálním vývoji a inovacích jako jsou bezkontaktní nebo mobilní platby. Německé řetězce se rozhodly přestat se vázat pouze na lokální systémy a zapojit se do globálního řešení,“ uvedl pro Právo regionální manažer Visa Europe pro ČR a SR Marcel Gajdoš.

Ochota německý obchodníků akceptovat platební karty nadnárodních asociací se zvýšila poté, co Evropský parlament letos v březnu schválil nařízení omezující poplatky, které si banky v EU účtují za platbu kartou. U transakcí prováděných debetními kartami bude strop nově činit 0,2 procenta z placené částky, u transakcí kreditními kartami pak 0,3 procenta.

Terminály přečtou jakékoliv karty

Německé řetězce začaly přijímat karty asociace Visa bez ohledu na zemi jejich původu. Například Aldi Nord již podle Gajdoše zákazníkům umožňují platit bezkontaktně, nebo mobilem. „Průběžný rozvoj akceptační sítě pro bezkontaktní placení v budoucnu umožní rozšířit tyto platby i do dalších německých řetězců. Terminály akceptují karty označené Visa a V PAY, přičemž tato spolupráce není exkluzivní. Po technické stránce by tedy platební terminály v německých řetězcích měly fungovat pro jakékoli karty,“ doplnil Gajdoš.

Ředitel MasterCard pro ČR, Rakousko a SR Miroslav Lukeš Právu sdělil, že z pohledu této karetní asociace byla dosud v Německu – vedle domácího německého systému – rozšířená spíše akceptace karet Maestro (značka MasterCardu pro elektronické debetní karty). Nyní se podle něj rozšiřuje placení kartami Maestro i MasterCard. „Na rozšiřování akceptační sítě němečtí kolegové neustále pracují, takže se průběžně zvyšuje počet zapojených obchodníků. Maestro je ale široce akceptované již dnes,“ dodal Lukeš.

Kvalitnější potraviny za lepší ceny

Podle statistik společnosti Visa Europe Češi v cizině používají platební karty nejvíce právě v Německu. Ročně tu utratí přes 60 miliónů eur (přes 1,6 mld. korun), z tamních bankomatů pak jen podle údajů asociace Visa vyberou hotově zhruba 30 miliónů eur (cca 800 mil. korun). „Německo dlouhodobě patří ke státům, kam čeští zákazníci rádi jezdí za nákupy,“ komentoval tato čísla Gajdoš.

Desetitisíce českých občanů vyrážejí každoročně do Německa na vánoční trhy, za nejrůznějšími výprodeji, ale i na pravidelné nákupy běžných potravin. Řetězce tam totiž pod týmiž značkami často mají levnější, a přitom i kvalitnější zboží než u nás.

Anketa

Narazili jste někdy v Německu na probém s přijímáním platebních karet?
ano, naštěstí jsem měl/a ale hotovost
66,9 %
ano a nemohl/a jsem proto nákup dokončit
19,1 %
ne
14 %
Celkem hlasovalo 679 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám