Hlavní obsah

Třetina mladých lidí bydlí u rodičů, aby ušetřili

V ČR žije u rodičů necelá třetina mladých ve věku 20 až 30 let. Oni i jejich rodiče se shodují v tom, že se jedná o velký kompromis z obou stran a že toto soužití je pragmatické z finančního hlediska. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMMS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úspora peněz je podstatným argumentem pro bydlení s rodiči pro 97 procent mladých Čechů. Tři čtvrtiny z nich se bojí ztráty pohodlí, zhruba dvě třetiny dotázaných také nechtějí přijmout odpovědnost a rozhodovat o svém životě zcela samostatně. Pro 31 procent mladých je problematické i oslabení rodinných vazeb a vztahů.

"Finanční hledisko je nicméně zcela rozhodující, uvědomují si ho rodiče i děti. Dvě třetiny rodičů udávají, že svým dětem na vlastní bydlení spoří. Průměrná částka, kterou dítě od rodičů při odchodu z domova dostane, je potom 130 000 Kč," uvedla ředitelka marketingu ČMSS Vlaďka Dvořáková.

Za ideální věk k osamostatnění považují obě skupiny 23 let, z hlediska životních milníků jde potom jednoznačně o ukončení studií.

Tolerance rodičů má své meze

Motivem mladých k odchodu do vlastního bytu nebo domu pak bývá nejčastěji vážný partnerský vztah. Přibližně polovina mladých lidí uvádí, že je problematické navázat a udržovat partnerský vztah s někým, kdo ještě stále bydlí u rodičů. Čtvrtina dotázaných má v tomto ohledu osobní nepříjemnou zkušenost, většinou se jedná o vyrušení rodiči v intimní chvíli.

Obvyklé jsou i konflikty o peníze nebo časté hádky o vedení soukromého života.

Většině rodičů ale například nevadí, pokud si jejich syn nebo dcera vodí na noc domů partnera, zhruba 60 procent z nich toleruje noční návraty nebo přespávání mimo domov.

Téměř 35 procent rodičů dokonce uvádí, že toleruje, pokud jejich potomek doma pořádá party nebo oslavy. Zatímco na Moravě rodiče u svých dětí nemají problém s pozdními návraty a konzumací alkoholu, v Čechách, a zejména v Praze, jsou v tomto směru rodiče přísnější. Naopak mnohem větší benevolence je zde u nočních partnerských návštěv, ke kterým mají rodiče na Moravě vyšší averzi.

Pro práci je lepší samostatnost

Pouze sedm procent dotázaných se domnívá, že pro dosažení vedoucích pozic v zaměstnání je výhodnější zůstávat bydlet s rodiči, naproti tomu 44 procent mladých je přesvědčeno o tom, že jim brzký odchod zajistí lepší startovací pozici v kariéře.

Uznání lidí ve svém okolí je přitom podle dotazníků nejvýraznější aspekt, ve kterém mladým odchod z domova pomůže. Téměř polovina tázaných si potom nedokáže představit, že by jejich nadřízený v práci stále bydlel u rodičů.

Průzkum se uskutečnil od 15. do 21. července. Zúčastnilo se ho 503 rodičů, kteří mají děti ve věku 20 až 30 let, a 517 mladých lidí ve věku 20 až 30 let.

Anketa

V jakém věku jste se osamostatnili?
v 15 až 18 letech
12,4 %
v 18 až 20 letech
28,3 %
ve 20 až 25 letech
40,7 %
ve 25 až 30 letech
12,2 %
ve 30 a více letech
6,4 %
Celkem hlasovalo 2764 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám