Hlavní obsah

Češi loni kvůli pracovním úrazům strávili na neschopence 2,4 milióny dnů

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice v roce 2014 v porovnání s rokem předchozím přibylo pracovních úrazů, které si vyžádaly pracovní neschopnost. Lidé tak strávili na neschopence celkem 2,4 milióny kalendářních dnů. Na následky úrazu v práci zemřelo 106 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Každý den se v práci zraní zhruba 120 lidí.

Článek

Jak ukazují statistiky Státního úřadu inspekce práce (SUIP), v roce 2014 bylo v České republice zaznamenáno celkem 45 058 pracovních úrazů s pracovní neschopností. V porovnání s rokem 2013 to znamená nárůst o 950 případů.

Lidé strávili na neschopence 2,4 milióny kalendářních dnů, což je téměř o šedesát tisíc dní více než v předloňském roce. Z toho 1 412 pracovních úrazů bylo spojeno s následnou hospitalizací v nemocnici delší než 5 dnů.

Více než stovka smrtelných úřadů

V roce 2014 na následky pracovního úřadu zemřelo 106 lidí.  K největšímu počtu smrtelných úrazů došlo ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a při dopravě a skladování. Dalším rizikovým odvětvím je opravárenství.

Nejčastějším zdrojem (48) byla pozemní vozidla a ostatní dopravní prostředky a převážně dopravní nehody. Druhým největším zdrojem byly budovy, konstrukce, povrchy – 20 smrtelných pracovních úrazů – jednalo se hlavně o pády z výšky a do hlubiny.

Firmy šetří na ochranných pomůckách

„Za mnohými pracovními úrazy stojí ekonomický tlak, firmy se snaží snižovat náklady, šetří na osobních ochranných pomůckách nebo je nepořizují vůbec,” upozornil Jan Benda ze společnosti Bureau Veritas, která se zabývá inspekcemi v oblasti bezpečnosti práce.

Například u výkopů chybí pomůcky, které zabraňují sesuvu půdy, kolem výškových staveb firmy pokaždé nestaví kvalitní, pevné lešení. Na vině jsou však i lehkomyslní zaměstnanci, protože hlavní příčinou vážných úrazů je nesprávně odhadnutá míra rizika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám