Hlavní obsah

Odškodnění za zdravotní újmy prudce vzrostlo

Právo, Jakub Svoboda

Nároky Čechů na náhradu újmy na zdraví a výše odškodnění od pojišťoven po loňském startu nového občanského zákoníku (NOZ) prudce rostou. Právu to potvrdili zástupci několika pojišťovacích ústavů.

Foto: Profimedia.cz

Podvrtnutí a natažení krční páteře bylo dříve odškodňováno základní částkou 2400 korun, dnes to je kolem 7500 korun.

Článek

Vyšší odškodnění poškozených se už promítá do cen pojištění. Zástupci pojišťoven ale klienty zároveň vyzývají, aby s novým občanským zákoníkem více dbali na pojištění odpovědnosti. Nejde jen o povinné ručení, tedy když někdo způsobí škodu autem. Daleko více než dříve přicházejí ke slovu i pojistky na odpovědnost za škody v běžném občanském životě.

U řady nároků se navíc způsob vyčíslení odškodnění změnil, když se upouští od rozhodování podle zažitých tabulek. NOZ také zavedl některé nové nároky, tedy takové, které starý občanský zákoník neznal.

Nemajetková újma

Hlavní změnou je zavedení tzv. nemajetkové újmy, do které se počítají i nároky, které existovaly už před účinností nového občanského zákoníku. Těmi jsou bolestné, ztížení společenského uplatnění a jednorázové odškodnění pozůstalých v případě usmrcení blízké osoby. Způsob stanovení jejich výše se však podstatně změnil.

„Nejfrekventovanější nárok představuje bolestné. V této oblasti došlo k nárůstu plnění v průměru zhruba trojnásobnému. Pokud jde o konkrétní zranění, pak nejčastější příčinou dopravních nehod je nedodržení bezpečné vzdálenosti a s tím související zranění v oblasti krční páteře a hlavy,“ sdělil Právu mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Odškodňování nemajetkové újmy podle NOZ
Nárok bolestného
Do 2014 v průměru za 39 tis. Kč / 1 škoda Podle NOZ zatím v průměru za 95 tis. Kč / 1 škoda
Nárok ztížení společenského uplatnění
Do 2014 v průměru za 231 tis. Kč / 1 škoda Podle NOZ zatím v průměru za 465 tis. Kč / 1 škoda
Jednorázová odškodnění pozůstalých
Do 2014 v průměru za 1,1 mil. Kč / 1 škoda Podle NOZ zatím v průměru za 2,2 mil. Kč / 1 škoda
Zdroj: Česká kancelář pojistitelů

„Například podvrtnutí a natažení krční páteře byly dříve odškodňovány základní částkou 2400 korun, dnes stejná diagnóza generuje odškodnění kolem 7500 korun. U pohmoždění krční páteře jde o nárůst z tří tisíc korun na asi 8800 korun. Některé položky zaznamenaly menší nárůst, například odškodné za otok krční míchy vzrostlo z 14 400 korun na 25 128 korun,“ upozornil Káňa.

Nárůst plnění lze podle něj očekávat i v případě tzv. ztížení společenského uplatnění. Také z titulu odškodnění duševních útrap při usmrcení blízké osoby nárokují pozůstalí podle Káni několikanásobně vyšší částky, než tomu bylo za starého občanského zákoníku.

„Kooperativa eviduje již desítky takových případů, uplatňování nároků přitom probíhá postupně. Registrujeme rovněž nárůst počtu osob, které odškodnění uplatňují, a také některé astronomické požadavky pozůstalých - například až pět miliónů korun pro pozůstalou manželku, resp. šest miliónů pro pozůstalou matku,“ informoval Káňa.

Co přinesl nový občanský zákoník
Individuální odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění
Deregulace jednorázového odškodnění pozůstalých při usmrcení
Nový nárok na odškodnění duševních útrap rodinných příslušníků a blízkých osob těžce zraněných poškozených
Rozšíření spektra osob oprávněných uplatňovat nemajetkové újmy
Nový nárok na náhradu prací poskytovaných poškozeným třetí osobě
Odškodnění nákladů spojených s péčí o zdraví (zakotveno v zákoně jako „výpomoc v domácnosti“)
Zdroj: Česká kancelář pojistitelů

Nároky může vznést více lidí

„Pro stanovení odškodnění se upouští od rozhodování podle tabulek, ruší se limit odškodnění, a především se rozšířil počet osob, které o odškodnění za duševní útrapy spojené se ztrátou blízké osoby po dopravní nehodě mohou požádat. V této souvislosti se již projevil výrazný nárůst objemu vypláceného pojistného plnění v oblasti nemajetkové újmy, kde náhradou jsou požadovány statisícové, ale i miliónové částky,“ potvrdila za Českou podnikatelskou pojišťovnu její mluvčí Renata Čapková.

Dopady NOZ na odškodňování zdravotní újmy jsou výrazné i podle mluvčí pojišťovny Uniqa Evy Svobodové. „Pojistné plnění za tento druh škody už loni vzrostl o několik desítek procent,“ konstatovala. Do dalších let pojišťovna očekává výrazný nárůst pojistného plnění o nároky v oblasti nemajetkové újmy.

„Z loňska evidujeme nárok na odškodnění duševních útrap několika pozůstalých po dopravní nehodě, při níž zahynul člen rodiny vinou našeho klienta, a to ve výši více než šest miliónů korun. A podobných škod registrujeme už více než deset,“ uvedla Svobodová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám