Hlavní obsah

K zapomenutému PINu se dostanete, ale až za několik dní a za tučný poplatek

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Jsou to sice jen čtyři čísla, ale dokážou člověka potrápit. Řeč je o bezpečnostním kódu PIN k platební kartě. Pokud jste schopni si ho zapamatovat, je všechno v pořádku. Máte-li ale problémy s pamětí, raději si ho na bezpečné místo poznamenejte. V případě, že PIN zapomenete, banky vám ho sdělí až po několika dnech, a dokonce vás zkasírují i o pár stovek korun.

Foto: Profimedia.cz

Pokud zapomenete PIN k platební kartě, banka vám ho znovu vygeneruje.

Článek

Na to, abyste dostali své peníze z bankomatu, máte při zadávání PIN tři pokusy. Když se nestrefíte ani potřetí, vaše karta se zablokuje, většinou do druhého dne. „Po půlnoci může klient zopakovat znovu tři pokusy,” doplnila pro Právo Pavla Hávová z ČSOB.

Pokud si na PIN opravdu nevzpomenete, nezbude vám nic jiného než požádat banku, aby ho vám ho sdělila znovu.

PIN ihned v internetovém bankovnictví

Pouze čtyři banky (Air Bank, Equa banka, Fio a mBank) a od poloviny února i Česká spořitelna jsou ke klientům maximálně vstřícní a umožní jim prakticky ihned zjistit si PIN, případně nastavit nový, v internetovém bankovnictví. Služba je u Air Bank, Equa a České spořitelny zdarma, poplatek si za nastavení nového kódu účtují mBank - 25 korun a Fio banka - 20 korun.

„Pokud klient zapomene svůj PIN ke kartě, může si ho kdykoliv znovu jednoduše zobrazit přímo ve svém internetovém bankovnictví. Zobrazení zapomenutého PINu je tak otázkou pár vteřin," uvedl Vladimír Komjati z Air Bank.

„PIN si v internetovém bankovnictví SERVIS 24 zobrazí pouze oprávnění držitelé karty, a to ověřením autorizační SMS zprávou nebo klientským certifikátem. Nelze ho v internetovém bankovnictví měnit a jeho zobrazení je z bezpečnostních důvodů časově omezené - například pro případ, že by klient odešel od počítače a mohl by se k němu dostat někdo jiný,” popsala novou službu České spořitelny Klára Pačesová.

Na původní PIN si musíte počkat

Prakticky všechny banky vám na vaši žádost opětovně vygenerují zapomenutý PIN. Banku o něj můžete požádat několika způsoby, buď přímo na pobočce nebo v internetovém bankovnictví či zavoláním na jejich call centrum.

Banka vaši žádost zpracuje a vy opět máte více možností, jak se k PINu dostat. Prakticky všechny (kromě bank, které umožňují PIN zobrazit v internetovém bankovnictví) vám ho pošlou poštou do vlastních rukou. V obyčejné zásilce očekávejte PIN od GE Money Bank a Komerční banky.

Některé banky (například ČSOB a Era, Komerční banka, Raiffeisenbank či Sberbank) umožňují klientům vyzvednout si obálku s vygenerovaným PINem na pobočce. Než ale budete moci svůj PIN opět použít, musíte si několik dní počkat. Banky vám ho doručí v průměru za pět pracovních dnů.

Za jak dlouho získáte zapomenutý PIN a kolik bance zaplatíte
BankaDoba trváníPoplatek
Air Bankihnedzdarma
Česká spořitelnav IB ihned přes pobočku za 2 - 3 prac. dnyIB zdarma poštou 100 Kč
ČSOB5 - 7 prac. dnů150 Kč
Era5 - 7 prac. dnů200 Kč
Equa bankaihned (1)zdarma
Expobanka5 prac. dnů100 Kč (2)
Fio bankaihned (1)20 Kč
GE Money Bank5 prac. dnů100 Kč
Komerční banka5 prac. dnů200 Kč
mBankihned (1)25 Kč
Raiffeisenbank4 prac. dny250 Kč
Sberbank4 prac. dny160 Kč
UniCredit Bank2 prac. dny100 Kč
Zuno5 prac. dnů28 Kč
Zdroj: banky, údaje platné k 10. únoru 2015; Poznámky: (1) nastaví si nový PIN; (2) podle měny účtu: 3,60 eur/5 dolarů

Vygenerování PINu navíc není levná záležitost. Banky si za ně účtují poplatek v řádech stokorun, pouze u Zuno zaplatíte 28 korun. Komerční banka, která za opětovné zaslání PINu požaduje 200 korun, vám poplatek vrátí, máte-li uzavřeno pojištění platebních karet Merlin. Ovšem o vrácení poplatku musíte sami požádat.

Pokud vám ale PIN nevyhovuje, není nic jednoduššího, než si ho navolit podle svého. Naprostá většina bank vám to umožní prostřednictvím bankomatů či v internetovém bankovnictví. Ovšem připravte se na to, že si za tuto službu ve valné většině případů naúčtují poplatek.

Anketa

Stalo se vám někdy, že jste zapomněli PIN k platební kartě a museli požádat banku o pomoc?
Ano
20,8 %
Ne
79,2 %
Celkem hlasovalo 2870 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám