Hlavní obsah

Co vás čeká, když přespoříte cílovou částku u stavebního spoření

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří mají uzavřené stavební spoření, by si měli ohlídat sjednanou cílovou částku. Pokud ji totiž překročí, stavební spořitelna jim smlouvu vypoví nebo cílovou částku navýší, případně jim naúčtuje tučný sankční poplatek. Každá ze stavebních spořitelen má vlastní postup odpovídající obchodním podmínkám, za nichž jste stavební spoření uzavírali. Cílová částka je celková suma peněz, kterou smíte naspořit, počítají se do ní i státní příspěvky.

Foto: Profimedia.cz

Každá ze stavebních spořitelen dodržuje v případě přespoření cílové částky vlastní postup.

Článek

Mnozí klienti si uzavírají stavební spoření s tím, že budou čerpat úvěr. Jsou ale i tací, kteří tento produkt využívají jako formu bezpečného ukládání peněz, i když už není tak výhodný jako před lety (státní podpora je „jen” dva tisíce korun a úroky se pohybují kolem jednoho procenta ročně).

V případě, že se rozhodnete jen spořit, budete každý rok ukládat minimální možnou částku 20 tisíc korun pro nárok na maximální státní podporu dva tisíce korun ročně a cílovou částku si nastavíte ve výši 300 tisíc korun, máte na její dosažení více než deset let čas. Ovšem i ten jednou vyprší a vám pak bude hrozit tzv. přespoření cílové částky.

Do této situace se už mnozí klienti dostali a vzhledem k tomu, že přístup stavební spořitelny některé nemile zaskočil a se svou zkušeností se obrátili na naši redakci, požádali jsme stavební spořitelny o odpověď na dotaz, jak přistupují ke klientům, kteří cílovou částku na své smlouvě přespoří.

Všechny spořitelny se pochopitelně řídí Všeobecnými obchodními podmínkami, které byly platné v době uzavření smlouvy.

Buřinka: Na nápravu máte 2 měsíce

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) uplatňuje dvojí postup v nakládání se smlouvami, u kterých došlo k přespoření, a to podle toho, v jakém období si je klienti sjednali. Přespořené smlouvy uzavřené do 31. prosince 2003, kdy od 1. ledna 2004 začaly platit nové podmínky, spořitelna ukončí.

Klientům se smlouvami uzavřenými po 1. lednu 2004 umožní dále pokračovat. „SSČS může u těchto smluv, kdy novela zákona o stavebním spoření umožnila stavebním spořitelnám po splnění zákonem stanovených podmínek změnit úrokovou sazbu z vkladů, sama upravit tarif,” uvedl pro Právo Marek Pšeničný z Tiskového centra České spořitelny.

Smlouva, u které zůstatek dosáhl cílové částky, zůstává platná. Spořitelna vám dá dva měsíce na to, abyste se rozhodli, jak s ní dále naložíte. Nicméně vklady, které budete na přespořenou smlouvu zasílat, vám bude v plné výši vracet.

Za přespoření vám spořitelna ve chvíli, kdy smlouvu ukončíte, naúčtuje poplatek ve výši jednoho procenta z výše rozdílu mezi zůstatkem účtu a přespořenou cílovou částkou.

Liška: Vypoví smlouvu

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) shodně se svými Všeobecnými obchodními podmínkami považuje přespoření cílové částky za nepřípustné. Podle ní je na klientovi, aby si stav na smlouvě kontroloval.

Nicméně jakmile zůstatek na účtu stavebního spoření dosáhne 95 procent cílové částky, zasílá klientovi dopis, aby ho na blížící se přespoření upozornila.

„Pokud však k přespoření cílové částky přesto dojde, klienta informujeme dopisem o tom, že dosáhl 100 procent cílové částky, že došlo k naplnění smluvního vztahu, a proto dochází k výpovědi smlouvy ze strany spořitelny,” upozornil Rostislav Trávníček z ČMSS.

Modrá pyramida: Navýší cílovou částku

Také Modrá pyramida (MP) se při přespoření cílové částky drží striktně svých Všeobecných obchodních podmínek.

„Přespořování cílové částky není obecně přípustné, a pokud nastane, je MP oprávněna klientovu smlouvu vypovědět,” upozornila Hana Vaněčková z MP.

Zároveň klient musí počítat s tím, že spořitelna může o přespořenou částku zaokrouhlenou na celé tisíce korun nahoru navýšit jeho cílovou částku, ze což musí klient zaplatit poplatek. Musíte též počítat s možností, že vám spořitelna vrátí celou platbu, která by přespoření způsobila.

Raiffeisen: Přespoření zaplatíte

Také v Raiffeisen stavební spořitelně (RSTS) předpokládají, že klient má o své smlouvě přehled a zná Všeobecné obchodní podmínky, kterými se smlouva řídí. Klienta v případě dosažení cílové částky obvykle kontaktuje finanční poradce a dohodne s ním další postup.

„Pokud je smlouva již přespořená a po vázací době, zaplatí klient čtyři procenta z rozdílu mezi zůstatkem na účtu a sjednanou cílovou částkou a zároveň jedno procento z navýšení cílové částky realizované bankou,” vyčíslila částku, kterou klient musí zaplatit při ukončení přespořené smlouvy, Jitka Jechová, tisková mluvčí RSTS.

Pokud byste tedy chtěli například ukončit smlouvu s nastavenou cílovou částkou 300 tisíc korun, kterou byste přespořili o 50 tisíc korun, zaplatíte navíc 2500 korun.

V případě, že byste chtěli po vázací smlouvě ukončit smlouvu, u které ještě k dosažení cílové částky nedošlo, neplatíte vůbec nic.

Wüstenrot: U „starých” smluv peníze vrací

„Wüstenrot stavební spořitelna řeší přespořené smlouvy v souladu se sjednanými podmínkami, za kterých byla smlouva o stavebním spoření uzavřena. Starší smlouvy o stavebním spoření mají sjednáno, že platby nad sjednanou výši cílové částky stavební spořitelna nepřijme a tyto platby vrací klientům na účet nebo adresu, z nějž byla platba odeslána. Smlouvy uzavřené od 1. ledna 2014 mají sjednáno automatické zvýšení cílové částky v případě přespoření,” upřesnila pro Právo Helena Dušková z Wüstenrot.

Spořitelna všem klientům, u kterých zůstatek smlouvy dosáhl 90 procent cílové částky, zasílá dopis, ve kterém je na blížící se přespoření upozorňuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám