Hlavní obsah

Češi se bojí, do práce chodí i nemocní

Právo, Jiří Vavroň

Téměř tři čtvrtiny zaměstnanců přiznávají, že do práce chodí i během nemoci. Hlavním důvodem je obava ze ztráty výdělku, ale i strach, že by svojí nepřítomností prokázali, že je možné se bez nich obejít, a oni by mohli dostat výpověď. Vyplývá to z průzkumu portálu Prace.cz.

Foto: Profimedia.cz

Jen 11 procent dotázaných zůstává podle průzkumu doma na nemocenské.

Článek

Na 39 procent dotázaných se bojí, že by s nemocenskou nevyšlo, 28 procent za sebe nemá záskok a sedm procent zaměstnanců se bojí výpovědi.

Jen 11 procent dotázaných zůstává doma na nemocenské, dalších osm procent si bere dovolenou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ano, já si prostě nemohu dovolit být nemocná,“ řekla padesátiletá prodavačka Petra. „V obchodě jsem sama, když budu nemocná, majitel si najde záskok, ale ten už bude natrvalo. Tak pracuji i s horečkou,“ dodala.

Jen šest procent zaměstnavatelů důsledně žene nemocné pracovníky do postelí
z ankety portálu Profesia

Lékaři i zaměstnavatelé jsou ale zděšení. Chodit do práce nemocný je nejen bezohledné, ale přispívá to k šíření nemocí a zvyšuje ekonomické škody. Pak dojde k situaci, kdy onemocní celá patra úřadu, výrobní oddělení. Podle ankety portálu Profesia však jen šest procent zaměstnavatelů důsledně žene nemocné pracovníky do postelí a nedovolí jim pobývat na pracovišti.

„Peníze jsou nejlepší lékař,“ řekl Právu 38letý Karel. „Propad výdělku je velmi výrazný, navíc doplatek nemocenské dostanu s velkým zpožděním, čímž ovšem nemohu omlouvat skutečnost, že bych v termínu nezaplatil složenky či neposlal splátku půjčky.“

Finanční analytici proto doporučují, aby lidé měli připravenou určitou finanční rezervu právě pro případy nemoci a další nepředvídatelné události, které mohou ovlivnit jejich příjem a hlavně schopnost splácet své finanční závazky.

Finanční situace v době nemoci je skutečně složitá, potvrzují finanční analytici právě pro vysokou zadluženost českých domácností. Že se Češi obávají právě dočasné finanční neschopnosti z důvodů nemoci, potvrzují i další průzkumy.

V některých firmách nabízejí tzv. sickdays

Každý druhý nemocný, který do práce chodí, i když by měl být doma, to dělá kvůli penězům, potvrzuje anketa portálu Profesia. Současně takový člověk chápe, že se v době nemoci jeho kolegové v práci objevují.

V některých firmách, uvádí ČTK, nabízejí takzvané sickdays, většinou tři dny, které je možné proležet doma bez ztráty nároku na celý plat. Spolu s víkendem obvykle na vyléčení virózy stačí, nemocný tak nenakazí celý kolektiv.

Nutit zaměstnance k práci během nemoci je ale nepřípustné. Každý zaměstnanec má právo na nemocenskou dávku v případě pracovní neschopnosti delší než tři dny. První dva týdny přitom náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel (může to být až 60 procent platu), počínaje 15. dnem pak povinnost platby přebírá Česká správa sociálního zabezpečení.

Anketa

Chodíte do práce, když jste nemocní?
ano
88,3 %
ne, beru si dovolenou
6,1 %
ne, jdu na nemocenskou
5,6 %
Celkem hlasovalo 8070 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám