Hlavní obsah

Malé firmy a bytová družstva štvou výdaje za právníky

Právo, Jakub Svoboda, Miroslav Homola

Pro malé firmy a bytová družstva, kterých je v ČR přes 9200 a která vlastní přes půl miliónu bytů, znamená sladění jejich stanov s novým občanským zákoníkem a se zákonem o obchodních korporacích nemalé výdaje za právní poradenství a následné notářské zápisy. Řada družstev, ale i firem to kritizuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Velká družstva mají sice odborný aparát a jsou vesměs členy svazů bytových družstev, avšak dodržení podmínky stoprocentního limitu souhlasu je pro ně podle odborníků prakticky neřešitelné. Nejasné výklady zákona navíc vedou k odlišnému přístupu notářů k této věci.

„Malá družstva jsou zcela závislá na odborné pomoci. Buď si zaplatí advokáta, notáře, či získávají informace prostřednictvím zájmových sdružení nebo z tisku,“ poznamenal právník Ivan Přikryl.

Nová legislativní úprava, která se týká nutných změn v zakládacích listinách obchodních společností a družstev, se vztahuje i na společnosti s ručením omezeným. Těch je v Česku zhruba 370 tisíc.

A v tom vidí jeden ze zřizovatelů takové malé společnosti s ručením omezeným podstatu problému a cíl úprav. Dát co nejvíce vydělat především advokátům, kteří se budou ve valné většině přípravou změn zabývat.

Zaplatí až 10 tisíc 

„Už jsem dostal nabídku od advokátní společnosti, že mi se změnami pomohou. Chtějí za to – alespoň zde u nás v Blansku – 2000 korun. To však nejsou jediné peníze, které mě to bude stát. Dalších 2000 Kč zaplatím za kolek a další dílčí změny, které jsou nutné, přijdou na 4500 až 6000 korun. I když budu počítat jen se skutečně nejnutnějšími náklady, tak to bude suma minimálně od šesti do 10 000 korun,“ vysvětlil Právu Antonín Vévoda, který je zakladatelem a provozovatelem s. r. o., která se (s ním jako s jedinou osobou) zabývá odstraňováním nápisů a bojem proti sprejerům.

„Uznejte, že pro tak maličkou firmičku, jako jsem já, je opatření finančně velmi nákladné. A i když k tomu nemůžu pochopitelně mít žádné důkazy, domnívám se, že legislativní změnu připravila politická lobby pro lobby advokátů,“ myslí si Vévoda.

Dodatečné náklady spojené s revizí zakladatelských dokumentů se příliš nelíbí ani Hospodářské komoře.

„Přestože mnohé společnosti případně sáhnou k rizikovější variantě úpravy dokumentů bez využití služeb odborníků, zejména advokátů, ani tak se nevyhnou dodatečným nákladům za služby notáře. Tyto náklady jsou zvláště pro malé a střední podnikatele nezanedbatelné,“ uvedla komora v tiskové zprávě s tím, že povinná změna nepřináší podnikatelům sama o sobě žádnou přidanou hodnotu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám