Hlavní obsah

Češi by státu nejčastěji půjčili na zdravotnictví a na boj s korupcí

Novinky, Bára Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby si Češi mohli půjčit peníze pro stát, nejraději by podpořili zdravotnictví, boj s korupcí a sociální systém. Naopak téměř žádné finance by neposlali na armádu. Vyplynulo to z průzkumu online banky ZUNO.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli pomoci státu se zdravotnictvím by se Češi zadlužili nejčastěji.

Článek

Zdravotnictví by podpořilo 29 procent lidí, boj s korupcí 17 procent, školství 14 procent lidí a na sociální systém by si půjčilo 16 procent Čechů. Pouze jedno procento oslovených by chtělo dát finanční injekci armádě.

Vlastní potřeby: hlavně úvěr na bydlení

Téměř polovina Čechů by se zadlužila kvůli vybavení nebo rekonstrukci bytu. Zahradu s bazénem by si za půjčené peníze pořídilo 16 procent lidí, kvůli koupi luxusního auta by se neváhalo zadlužit 12 procent lidí. Každý desátý Čech by si dokonce půjčil peníze na cestu do vesmíru.

Průzkum zároveň ukázal, že jen zanedbatelná část Češek a Čechů je promiskuitní a hýřivá zároveň. Pouhá dvě procenta lidí by si chtěla půjčit peníze za účelem vydržování milenky či milence. Tajný byt nebo podnájem by si na úvěr chtěla pořídit jen čtyři procenta Čechů.

A jako věc, na kterou by si nikdy nepůjčily, uvedly tři čtvrtiny Čechů značkovou kabelku.

Úroková sazba rozhoduje o půjčce

Nejčastěji se lidé při rozhodování o půjčce zajímají o výši úrokové sazby, ta je nejvýraznějším faktorem pro více než polovinu dotázaných. Pro jednu pětinu lidí je důležité  refinancování, tedy možnost spojení více úvěrů do jednoho.

„Refinancování dnes již nabízí většina bank. Lidé je využívají právě také v případech, že si v minulosti vzali nevýhodný úvěr třeba i se skrytými poplatky na něco, na co by si dnes již rozhodně nepůjčili,“ uvedl Bohdan Fedor ze ZUNO.

Anketa

Kdybyste si mohli půjčit peníze pro stát, jakou oblast byste především podpořili?
Zdravotnictví
19,1 %
Boj s korupcí
47,4 %
Školství a vědu
17,7 %
Sociální systém
5,5 %
Armádu
2,7 %
Policii
2,9 %
Kulturu
1,6 %
Sport
1,4 %
Jiné
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7186 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám