Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů stále netuší, jak funguje kreditní karta

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkat kreditka jakékoliv platební kartě je mezi Čechy naprosto běžné. Přitom skutečnou kreditní kartu vlastní podle on-line průzkumu agentury Ipsos zhruba třetina lidí. Její obliba v Česku roste, před třemi lety ji podle údajů ministerstva financí využívala jen čtvrtina Čechů. I tak ale dvě třetiny lidí netuší, jak funguje největší přednost kreditek - bezúročné období.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Splatíte-li dluh na kreditce ještě během bezúročného období, půjčili jste si zadarmo.

Článek

Například dvě pětiny lidí uvedly, že se počítá pro každou platbu zvlášť, tedy její majitel má vždy například 45 dní na splacení každého závazku. „To je samozřejmě mylná odpověď. Princip fungování kreditní karty není takto jednoduchý, to by na tom jejich poskytovatelé moc nevydělali,” dodala Dagmar Prajzlerová ze společnosti Partners.

Více než pětina lidí dokonce vůbec netušila, jak bezúročné období funguje. Správnou odpověď, jak se vlastně bezúročné období počítá, znalo jen 36 procent dotázaných

Délka bezúročného období je s každým dnem kratší

Pro pochopení principu fungování bezúročného období je nutné, aby si člověk uvědomil jednu zásadní věc. Banky u jeho délky totiž uvádějí slůvko "až" - například až 45 (50 nebo 55) dní. To znamená, že na splacení dlužné částky máte maximálně 45 (50, 55) dní, ovšem ne ode dne platby kreditní kartou, ale od počátku bezúročného období, které banky počítají od prvního dne v měsíci.

Banka/nebankovní společnostMaximální délka bezúročného období
Cetelem55 dnů
Citibank55 dnů
Česká spořitelna55 dnů
ČSOB55 dnů
GE Money Bank50 dnů
Home Credit51 dnů
Komerční banka45 dnů
LBBW Bank50 dnů
mBank54 dnů
Poštovní spořitelna55 dnů
Raiffeisenbank45 - 60 dnů (1)
Sberbank45 dnů
UniCredit Bank45 dnů
Zuno55 dnů
Zdroj: banky; (1) podle typu karty

Pokud klient bezúročné období prošvihne, musí počítat s tím, že mu banka začne dlužnou částku úročit. Úroky jsou vysoké, dosahují v průměru 20 a více procent. RPSN se pak nejčastěji pohybuje v rozmezí od 18 do 32 procent.

Připomeňte si: Kreditní karta

  • Kreditní karta se zásadně liší od debetní karty. Zatímco prostřednictvím debetní karty čerpáte vlastní peníze, které máte na běžném účtu, u kreditní karty používáte na platby peníze od banky. Banka vám je půjčuje. Kreditní karta je druh úvěru. Banka vám nastaví úvěrový rámec, do jehož výše můžete peníze čerpat. Je to maximální objem úvěru, který klient opakovaně čerpá a splátkami ho opět dorovnává.
  • Kreditní karta je určena především pro bezhotovostní platby, ze které vám banka nestrhává žádný poplatek. V případě, že si jejím prostřednictvím vyberete peníze z bankomatu, připravte se na poplatky ve výši desítek i stovek korun. Navíc se u většiny bank připravíte o bezúročné období.
  • V případě, že bance během bezúročného období splatíte celou dlužnou částku, půjčíte si peníze zadarmo. Banka nepočítá žádný úrok. Bezúročné období trvá obvykle od 45 do 60 dní (záleží na finanční společnosti) a je počítáno od 1. dne v měsíci.
  • V případě, že splatíte jen část dlužné částky, případně prošvihnete bezúročné období, banka vám bude vyčerpanou částku úročit. Úroky se pohybují kolem 20 procent, RPSN dosahuje i více než 30 procent.

Výběr kreditkou z bankomatu: další neznámá

I přesto, že kreditní karty jsou primárně určeny pro bezhotovostní platby u obchodníků, je také možné jimi vybírat z bankomatu. Ovšem za jakých podmínek, ví méně než jedna polovina dotazovaných (43 procent). Ti správně uvedli, že výběry jsou zpoplatněny a nevztahuje se na ně bezúročné období.

Respondenti se mýlili například v tom, že bezúročné období se vztahuje i na výběry z bankomatu a lze jimi vybírat jen u mateřské banky (20 procent lidí) či že pro výběr kreditkou z bankomatu platí stejné podmínky jako u bezhotovostních plateb u obchodníka (20 procent).

Za výběr zaplatíte i stokoruny

Pokud kreditku pro výběr hotovosti použijete, počítejte s tím, že poplatek vás přijde na několik desítek korun, ale i stovek korun. Záleží na tom, kolik si vybíráte i zda pro výběr zvolíte bankomat vlastní či cizí banky. Pochopitelně stejně jako u debetních karet některé banky (například Česká spořitelna, ČSOB, Era Poštovní spořitelna, Komerční banka) rozlišují, u jaké banky kreditkou vybíráte.

U většiny bank za výběr hotovosti neplatíte jednotný poplatek. K pevně dané částce si banka ještě naúčtuje i procenta z vybírané částky, případně je doplní minimální, respektive maximální částkou poplatku.

Například v Citibank zaplatíte za výběr kreditkou poplatek 3,5 procenta z vybírané částky, minimálně však 89 korun. Klienti Raiffeisenbank zaplatí 70 korun a procento z vybírané částky, klienti GE Money Bank pak jednotný poplatek 89 korun.

Současnou nabídku na trhu porovnejte v sekci Srovnání kreditních karet.

Anketa

Máte kreditní kartu?
Ano
38,1 %
Ne
61,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27733 čtenářů.

Reklama

Související články

Půjčka přes kreditku může přijít draho

Nesporně největší výhodou kreditních karet je možnost půjčit si od banky peníze zdarma. Podmínkou ale je uhradit dluh ještě v takzvaném bezúročném období,...

Výběr článků

Načítám