Hlavní obsah

Přehledně: Co dělat, když vás zaskočí nečekaný výdaj

Novinky, Barbora Buřínská

I přesto, že finanční odborníci jednohlasně doporučují, aby si každý ekonomicky aktivní člověk pro případ nečekaných výdajů vytvořil finanční polštář ve výši tří až šesti měsíčních platů, většina domácností může o takové výši úspor jen snít. Naopak, polovina Čechů by těžko hledala peníze na nečekaný výdaj ve výši 15 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Na nečekané výdaje je třeba mít finanční rezervu.

Článek

Někdy se vám dokonce může stát, že nebudete mít ani korunu navíc, a přesto budete muset zaplatit za něco, co nesnese odklad, třeba za opravu porouchané lednice. Pokud je rodinný rozpočet napjatý, nezbývá, než si dodatečné prostředky někde vypůjčit.

Ve spolupráci se serverem Sfinance.cz jsme pro vás připravili přehled nejvýhodnějších nabídek půjček pro různé výše nečekaných výdajů.

Výdaj do 5 tisíc: Banka vám nepůjčí

Čas od času se v každé domácnosti něco porouchá či rozbije. Částka, kterou pak musíme vydat na opravu či na zakoupení nového elektrospotřebiče, nemusí být vysoká, mnohdy stačí suma do pěti tisíc korun. S takovým výdajem by si měla poradit každá domácnost.

Pokud ne, jako první je dobré se obrátit na rodinu a přátele s prosbou o bezúročné zapůjčení požadované částky. Když není opravdu zbytí, připadá v úvahu půjčka před výplatou se splatností do jednoho měsíce. Půjčku s takto krátkou dobou splatnosti ale nehledejte v bankách, poskytují ji jen nebankovní instituce. Připravte se proto na poměrně vysoké úroky, za půjčených pět tisíc budete muset následující měsíc zaplatit rovných šest tisíc korun.

„Sledovat RPSN u těchto krátkodobých půjček není rozhodující. Raději si zjistěte, kolik ve finále zaplatíte a kdy se k penězům reálně dostanete, nebo v hantýrce úvěrových smluv, kdy vám budou peníze uvolněny,“ říká Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Výdaj do 20 tisíc: S kreditkou ani korunu navíc

Nemáte našetřeno skoro nic, a přesto se vám porouchá auto, kterým jezdíte denně do práce. Oprava vás přijde zhruba na 20 tisíc korun. Na tuto částku si již můžete vybírat z bankovních i nebankovních půjček, případně si jako rezervu můžete pořídit kreditní kartu, která je vhodná pro splacení celé částky v krátkém období.

Využijete-li takzvané bezúročné období trvající až 55 dní (pochopitelně závisí na datu čerpání úvěru), během kterého celou vypůjčenou částku vrátíte bance zpět, půjčíte si peníze zadarmo.

Zdroj pro půjčkuVýše půjčky (v Kč)Celkem zaplatíte (v Kč)Doba splatnosti / výše měsíční splátky (v Kč)
Výdaje do 5 tisíc korun
Rodina, přátelé50005000Dle dohody
Via SMS – půjčka před výplatou50006000Do 30 dní
Výdaje do 20 tisíc korun
Air Bank20 00021 50412 měsíců / 1792
Cetelem20 00022 22412 měsíců / 1852
Kreditní karta Citi Life20 00020 000Půjčka splacena v bezúročném období (trvá až 55 dní)
Kreditní karta Citi Life20 00022 692Půjčka splacena po bezúročném období 12 měsíců / 1891
Výdaje nad 20 tisíc korun
UniCredit Bank50 00060 48036 měsíců / 1680
Cetelem50 00063 75636 měsíců / 1771
Profi Credit50 000119 05236 měsíců / 3307
Zdroj: Sfinance.cz;  v tabulce použity nejvýhodnější nabídky bank i nebankovních společností dle srovnání Sfinance.cz k 25.8.2013

Před pořízením kreditní karty odhadněte, kolik s ní budete platit a kde. Pokud platíte často, vyplatí se vám pořízení karty s bonusem, na kterou se vám vrátí část peněz z nákupu (například Citi Life nabízí zpět dvě procenta). Tyto výhody porovnejte s měsíčním poplatkem za vedení karty, délkou bezúročného období (kdy můžete půjčenou částku bez poplatku splatit), výší úroků a sankcí za překročení limitu karty.

Výdaj nad 20 tisíc: Pozor na neznačkové nebanky

I s připravenou malou rezervou může občas dojít k finančně náročnějším situacím - třeba k uvedení vytopeného bytu do původního stavu, nebo k nákupu nového kotle. V případě havárie v bytě či domě si nejprve zjistěte, co vše pokrývá vaše pojistka. Může se jednat o část, ale třeba i o celou potřebnou částku.

Pro půjčku vyšší částky (například 50 tisíc korun) můžete vybírat z široké nabídky úvěrových produktů. Banky mají sice přísnější podmínky, ale míra rizika, že s vámi budou jednat s nekalými úmysly, je zde na rozdíl od některých neznačkových nebankovních institucí nejnižší.

„Některé neznačkové nebankovní společnosti běžně poskytují půjčky i lidem se záznamem v registru dlužníků, důchodcům a ženám na mateřské dovolené, na oplátku očekávejte vysoké úroky a tvrdé sankce v případě problémů se splácením,“ varuje Špaček.

Srovnání aktuálních úroků a nákladů půjček naleznete na kalkulátoru půjček serveru Sfinance.cz.

Anketa

Jakou máte našetřenou železnou zásobu?
6 a více platů
19,3 %
3 - 5 platů
6,3 %
1 - 3 platy
14,2 %
nic
60,2 %
Celkem hlasovalo 20246 čtenářů.

Reklama

Související články

Půjčky nesplácí každý osmý Čech

Přestože si domácnosti v loňském roce braly nové spotřebitelské úvěry od nebankovních firem stejným tempem jako v roce 2011, řada lidí si půjčuje, i když na to...

Půjčka přes kreditku může přijít draho

Nesporně největší výhodou kreditních karet je možnost půjčit si od banky peníze zdarma. Podmínkou ale je uhradit dluh ještě v takzvaném bezúročném období,...

Výběr článků

Načítám