Hlavní obsah

Jedete autem do ciziny? Zkontrolujte si, na co máte nárok z pojištění

Vlastní doprava do letovisek dostupných autem je jistě příjemnější než tvrdé sedadlo v zájezdovém autobuse. Ale pozor: k dopravní nehodě může dojít i na dovolené. Přestože se na výjezd do zahraničí lidé zpravidla připravují, nastudovat ceny pohonných hmot, rozmístění pump a odpočívadel nestačí. Je především nutné se připravit na to, jak byste postupovali v případě dopravní nehody.

Foto: Profimedia.cz

Na případnou nehodu na dovolené je dobré být připraven.

Článek

Vzhledem k tomu, že řidič stráví za volantem více hodin než je zvyklý, navíc v neznámém prostředí, vystavuje se mnohem většímu riziku nehody než obvykle.

Pro zmírnění dopadů případných nepříjemností je vhodné zkontrolovat havarijní pojištění vozidla včetně rozsahu asistenčních služeb, který můžete v zahraničí od své pojišťovny očekávat.

To, jak havarijní pojištění funguje, všichni dobře známe. Když způsobíme nehodu, pomůže nám s náhradou škod. Před cestou do zahraničí se ale vyplatí zkontrolovat, zda vaše pojistka platí i v zemích, kam se chystáte autem vyrazit. Například výše k pojistce sjednané spoluúčasti, platí jak při nehodě na územní v ČR, tak v cizině. Klasické havarijní pojištění nejčastěji platí pro Evropu a Turecko.

Krátkodobé havarijní připojištění na cesty

„Některé pojišťovny však nabízí pouze pojištění s platností na území České republiky. Proto si ověřte, zda zrovna takovou smlouvou není ta vaše. Vždy můžete svoji pojišťovnu požádat o rozšíření územní platnosti, nebo sáhnout po krátkodobém havarijním pojištění přímo na dobu vašeho cestování,“ upozorňuje Martin Špaček ze serveru Sfinance.cz.

Pokud nemáte havarijní pojištění sjednáno vůbec, je možné si sjednat krátkodobé pojištění jen na dobu vaší dovolené. Nejkratší variantu havarijního pojištění lze sjednat na čtrnáct dní. Pojišťovny ale nabízí také varianty na jeden či tři měsíce.

„Pokud se na zahraniční dovolené stanete účastníky dopravní nehody, vždy volejte policii. Nebudete-li rozumět dokumentům, které vám předloží, požádejte o jejich překlad. Rozhodně nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. Nezapomeňte také zkontaktovat asistenční službu vaší pojišťovny, která vám vysvětlí, na co máte v dané zemi nárok,“ radí Špaček.

Vybírat havarijní pojištění na cesty se vyplatí i podle toho, co vám umí pojišťovna v případě nehody nabídnout navíc. Dobře si proto zkontrolujte, co za své peníze můžete případně dostat. Podívejte se například na to, co vše je součástí asistenčních služeb při nehodě v zahraničí. Za standard lze považovat drobnou opravu havarovaného vozu přímo v místě nehody nebo odtah do nejbližšího servisu.

Na co máte nárok

U některých pojišťoven můžete získat v rámci asistenčních služeb také náhradní vůz po dobu opravy vašeho nabouraného auta. Počítejte však, že náhradní vůz dostanete maximálně na jeden až tři dny.

Dále můžete od pojišťovny očekávat uhrazení nákladů na pokračování ve vaší cestě autobusovou, vlakovou či leteckou dopravou, nebo ubytování v hotelu v místě opravy na dvě až tři noci. Jen několik málo pojišťoven však nabízí vrácení opraveného vozu zpět do Česka nebo zajištění služeb tlumočníka po telefonu.

Na asistenci lze čerpat až 10 tisíc Kč

Zkontrolujte si také horní hranici ceny za asistenční služby. Standardně vám totiž pojišťovny nabídnou limit plnění v rozmezí od dvou do pěti tisíc korun. Pokud pojišťovny nabízí rozšířenou variantu asistenčních služeb, pak je můžete čerpat až do výše desítky tisíc korun.

Kromě vozidla nezapomínejte ani na sebe. Cestovní pojištění s úrazovým připojištěním pokryje případné náklady na lékařské ošetření a ještě vám vyplatí bolestné. V případě nehody tak můžete být komplexně finančně chráněni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám