Hlavní obsah

Brusel chce omezit poplatky za zpracování plateb kartou

Evropská komise navrhuje omezit výši poplatků, které si banky účtují za zpracování transakcí uskutečněných platebními kartami. V případě plateb debetní kartou byl měl být poplatek nejvýš 0,2 procenta hodnoty transakce a u kreditních karet 0,3 procenta. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na návrh normy, který má k dispozici. Oficiálně má být návrh představen příští týden.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Návrh zatím nezakazuje vybírání těchto poplatků. Zaručuje ale, že tyto náklady, které mají v konečném důsledku dopad na držitele karet a spotřebitele, zůstanou trvale zredukované.

Omezení bude nejprve zavedeno u přeshraničních transakcí, tedy u případů, kdy třeba držitel karty z České republiky s ní platí v jiném státě. Po dvou letech má limit začít platit i pro vnitrostátní platby.

Nové omezení někteří úředníci Evropské unie přirovnávají k omezení nařízenému u telefonních poplatků za roaming. Návrh bude mít dalekosáhlé důsledky, za rok 2010 by se dotkl v Evropě nákupů v hodnotě 1,8 biliónu eur (46,7 biliónu Kč).

Sníží se tak důležitý zdroj příjmů bank. V některých zemích banky v současnosti vybírají poplatek ve výši až 1,5 procenta hodnoty transakce.

Legislativní návrh bude muset nejprve schválit Evropský parlament a jednotlivé členské země EU. To znamená, že by omezení mohlo začít platit zhruba od konce příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám