Hlavní obsah

Každý desátý Čech má na měsíc jen šest tisíc

Právo, Jindřich Ginter

Většině Čechů zůstává několik tisíc korun měsíčně na spoření. Počet lidí žijících z ruky do úst ale roste. Na samotném příjmovém dně je deset procent domácností včetně dětí, finančně slabých je dvacet procent. To jsou už zhruba dva milióny osob.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Deset procent příjmově nejslabších domácností hospodaří s čistým příjmem necelých šesti tisíc korun na osobu a měsíc. V případě dvaceti procent příjmově nejslabších domácností se dostáváme na 8 350 korun na hlavu a měsíc,“ řekl Právu analytik ČSOB Petr Dufek s odvoláním na rozdělení domácností podle příjmů za rok 2011.

V těchto statistikách jsou zahrnuty i děti. Naznačil, že letos se díky zvýšené DPH, zdražování a rekordní nezaměstnanosti počet lidí na finančním dně zvýší.

„Přibližně 20 procent lidí ve věku 18–65 let není schopno ze svého příjmu ušetřit nic. Zhruba 70 procent spotřebitelů si měsíčně uspoří do pěti tisíc korun, a to převážně prostřednictvím bank a penzijních fondů,“ sdělil Právu analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Lidí, kteří jsou relativně za vodou a mohou si odložit stranou měsíc co měsíc více než pět tisíc korun, je podle něho deset procent. To je zhruba stejný podíl jako počet domácností žijících na té nejhorší straně řeky.

Střední třída padá

Zatímco v roce 2009 byly domácnosti celkem schopné ušetřit 11 procent svých příjmů, v roce 2011 to bylo jen něco přes devět procent. Zároveň se rozevírají sociální nůžky.

„Stále častěji začínáme řešit případy domácností, které ještě nedávno s příjmy patřily do minimálně střední třídy, jenže teď své závazky nejsou schopné platit. A to, i když začaly méně utrácet,“ dodal Kamil Kavka z inkasní společnosti M. B. A. Finance.

„Velká opatrnost obyvatelstva je u úvěrů na spotřebu, jejichž celkový objem loni meziročně klesl o 0,7 procenta,“ konstatovala Česká bankovní asociace (ČBA).

Fakt, že většina Čechů si sice každý měsíc ještě něco spoří, ale ani tato vrstva obyvatelstva si už celkově nemůže dopřát to co dříve, potvrzují aktuální výsledky z cestovního ruchu.

Zahraniční dovolenou u moře nebo v Alpách si lidé zkracují. Zimní radovánky v cizině Češi zredukovali z průměrných sedmi dní loni na pět a půl dne, letní pobyty pak z průměrných více než deseti dnů na devět. Vyplývá to z monitoringu Evropské pojišťovny (ERV).

Anketa

S kolika penězi měsíčně hospodaříte?
s méně než 6 000
48,7 %
s 6 000 až 9 000
13,7 %
s 9 000 až 12 000
7,3 %
s 12 000 až 15 000
5,3 %
s 15 000 až 18 000
3,8 %
s více než 18 000
21,2 %
Celkem hlasovalo 44878 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám