Hlavní obsah

Polovina Čechů má větší úspory než dluhy, ukázal průzkum

Téměř polovina obyvatel Česka má naspořeno více peněz, než kolik si půjčili a jsou tzv. „v plusu“. Alespoň to vyplývá z lednového průzkumu společnosti STEM. Uvádí také, že třetina lidí má vyrovnanou bilanci, to znamená, že výše jejich půjček zhruba odpovídá tomu, co mají naspořeno. Pětina domácností naopak dluží víc, než kolik jim zbývá na účtech, a je „v minusu“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z těch, co jsou „v plusu“, tedy mají úspory, nemá celá čtvrtina dotázaných žádné půjčky. Celkem 21 procent dotázaných má pak více úspor než půjček. Vyrovnanou bilanci v podobě stejné výše půjček i úspor má 21 procent domácností, 13 procent pak nemá ani půjčky, ani úspory. Převaha půjček se týká 15 procent domácností a pět procent uvedlo, že má jen půjčky a žádné úspory.

Nejčastěji splácíme půjčky na bydlení 

Z finančních závazků splácejí české domácnosti nejčastěji hypoteční úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření (23 %), přičemž téměř polovinu z uvedeného podílu tvoří lidé ve věku 30 až 44 let.

Dále necelá pětina respondentů uvádí, že jejich domácnost splácí spotřebitelský úvěr (19 %) nebo jinou peněžní půjčku (17 %). Rovněž tyto úvěry či půjčky jsou častější u lidí mladších generací (18 až 44 let).

Lidé podle průzkumu nejčastěji investují do penzijního připojištění, takto peníze ukládá 62 procent respondentů. Stavební spoření využívá 56 procent Čechů a rovněž více než polovina má životní pojištění.

„Rozložení úspor a půjček je podle očekávání významně ovlivněno životní situací respondenta, obdobím životní dráhy, životním stylem, výchozí pozicí,“ uvedli autoři průzkumu.

Vyšší míra zadluženosti je podle nich charakteristická pro mladší generace, lidi s nižším vzděláním, nižším profesním statusem, nezaměstnané osoby a ženy v domácnosti. Mezi lidmi, kteří se považují za špatně příjmově a majetkově zajištěné, je také míra zadluženosti významně vyšší než u lidí dobře či průměrně zajištěných, dodal STEM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám