Hlavní obsah

Exekuce se změní, vydělají na nich i dlužníci

Právo, Jiří Hardoš

Některé z řady změn u exekucí, které budou platit od ledna, mohou pomoci dlužníkům ušetřit. A to výrazně. Řeč je především o slučování exekucí a o povinnosti věřitele vyzvat dlužníka k platbě ještě předtím, než se obrátí na soud. Tedy pokud pak chce od dlužníka inkasovat i mnohatisícové náklady řízení. Podle současných pravidel věřitel žádnou takovou povinnost nemá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A tak člověk, který dávno zapomněl třeba na nezaplacenou pokutu za jízdu načerno, mohl dostat až rozhodnutí soudu o tom, že má platit. A již nejen samotnou pokutu v řádu stokorun, ale k tomu i tisícové náklady soudního řízení. Tedy třeba odměnu advokátovi věřitele nebo soudní poplatek. Pokud si tento „nešťastník“ navíc nepřebíral poštu, jednoho dne stál za dveřmi exekutor. A částka byla opět mnohem vyšší.

To se má nyní změnit. Pokud bude věřitel chtít, aby náklady za řízení platil dlužník, bude mu muset poslat tzv. předžalobní výzvu k zaplacení dlužné částky. A to nejméně sedm dní předtím, než se obrátí na soud. Ovšem pozor – výzvu bude zasílat na adresu pro doručování nebo poslední známou adresu. A o to, zda ji dlužník převezme, se již starat nemusí.

Slučování exekucí

Pokud vše ovšem dospěje až k exekuci, může v některých případech ulevit dlužníkově peněžence další novinka. Tou je povinné spojování více řízení do jednoho, tak, aby dlužník třeba za vymáhání více pokut od dopravního podniku neplatil u každé z nich vysoké náklady řízení.

Co se dál změní od ledna 2013
Konec exekucí mazlíčků
Exekutor nebude moci dlužníkovi vzít domácího mazlíčka. Dosud to možné bylo a exekutor mohl domácí zvíře zabavit a prodat. Změna se nebude týkat hospodářských zvířat.
Peníze manželů v ohrožení
Exekutoři budou moci nově obstavit i účty manželů a manželek dlužníků. Stejně tak jim budou moci sáhnout na jejich příjmy a strhávat z nich peníze. Dosud podléhal exekuci společný majetek, ovšem právě s výjimkou účtu a příjmů druhého z manželů. Někteří dlužníci toho zneužívali a své peníze skrývali na účtu partnera.
Podíl v bytovém družstvu
V současnosti je u dlužníka, který je členem bytového družstva, postižen exekucí jeho družstevní podíl. Bytové družstvo v takovém případě vyplácí tzv. vypořádací podíl. Ten však mnohdy ani zdaleka nedosahuje tržní ceny bytu. Nově bude podíl vydražen za skutečnou tržní cenu bytu, kterou určí znalec. Předkupní právo budou mít další členové družstva.
Natáčení exekuce
Exekutor bude muset na žádost lidí přítomných tzv. mobiliární exekuci, tedy soupisu movitých věcí, pořídit její videozáznam. Exekuci může natáčet i ze své vůle. To se týká třeba případů, kdy při soupisu majetku nikdo není nebo hrozí konflikt.
Neoprávněně zabavené věci zpět na své místo
Exekutoři budou muset neoprávněně zabavenou věc po dohodě s jejím majitelem vrátit na místo, odkud ji vzali. Dosud platilo, že si člověk, který se úspěšně domohl vyškrtnutí věci z exekuce, pro ni musel sám dojet.
Nabídka na dům i po dražbě
Nemovitost vydraženou v exekuci bude možné prodat za víc peněz, pokud se po provedené dražbě najde někdo, kdo nabídne alespoň o 25 procent vyšší cenu, než za jakou byla nemovitost vydražena.
Nejen prodej domu, ale i správa
Vedle prodeje nemovitosti dlužníka exekutorům přibude i možnost její správy. Například nájemníci by pak neposílali nájemné dlužníkovi, ale přímo exekutorovi. Ten bude moci rovněž vypovědět a uzavřít nové smlouvy na dodávky energií či pojistné smlouvy

Pokud by tedy byla celková částka za exekuci jedné několikasetkorunové pokuty ve výši 10 tisíc korun, v případě pěti pokut by šlo již celkem o 50 tisíc. Když se ovšem exekuční řízení spojí, náklady dlužník zaplatí jen jednou a ušetří tak desetitisíce. „Dlužníci na tom rozhodně ušetří, dá se dokonce říci, že čím víc exekucí dlužník bude mít, tím víc ušetří,“ komentoval změnu prezident exekutorské komory Jiří Prošek.

Od ledna se mají řízení, která jsou vedena v rámci jednoho exekutorského úřadu, slučovat automaticky. V případě zapojení více exekutorů by měl o spojení na návrh dlužníka rozhodovat soud. Změna se bude týkat především drobných pohledávek jako třeba zmíněných pokut za jízdu načerno.

Exekuce se slučovaly již nyní

Exekutorská komora nicméně již apelovala, aby se se spojováním začínalo co nejdříve. Tedy například již u věřitelů, kteří mají vůči jednomu dlužníkovi více pohledávek. Mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková Právu řekla, že vymáhání dluhů má na starosti soukromá advokátní kancelář a je na ní, jak bude postupovat. „Legislativní změny se samozřejmě promítají do průběhu vymáhání a oni (advokátní kancelář, pozn. red.) je akceptují,“ uvedla Řehková.

Podotkla, že samotní exekutoři slučování pohledávek praktikují často již nyní – na základě dřívějšího doporučení exekutorské komory. „Mnoho dlužníků žádá o sloučení a exekutorské kanceláře jim vyhovují. V případech, kde to možné je,“ poznamenala mluvčí dopravního podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám