Hlavní obsah

Lichváři stahují smyčku kolem hrdel tisíců Čechů

Právo, Jindřich Ginter

Lichváři slaví zlatou éru svého nemilosrdného podnikání. Desítky tisíc lidí mají totiž už v bankách i úvěrových společnostech na mnoho let zavřené dveře, protože finanční ústavy těžko půjčí někomu, kdo se už dostal do insolvenčního řízení. A tak davy dlužníků často zoufale hledají poslední možnost, kde si ještě lze půjčit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jen během října, se ocitlo v insolvenci přes 2 200 fyzických osob, což je proti září podle společnosti Creditreform o další čtyři procenta více. V průměru je to tedy denně více než 70 osob, s nimiž se zahajuje insolvenční řízení u soudu. Do insolvenčního řízení tak padají v přepočtu tři dlužníci za hodinu, čili každých dvacet minut jeden.

Zástupy prosebníků

Insolvence se nejčastěji řeší oddlužením, tedy vyhlášením osobního bankrotu, což je částečná ochrana před věřiteli za cenu živoření. V říjnu 2012 žádalo soud o osobní bankrot bezmála 2 500 osob, tedy denně více než osm desítek lidí.

Zástup těchto prosebníků vytrvale roste měsíc od měsíce, i když podle ukazatelů o trochu pomalejším tempem, než na počátku roku. Jenže stovkám z nich není povolen ani osobní bankrot. Buď jim zbývá majetek, který mohou prodat a platit, nebo nedostatečně, a formálně špatně, soudu doložili svoji situaci, příjmy a závazky.

A tak davy dlužníků, kterým se doma vytrvale vrší neuhrazené složenky, upomínky, platební rozkazy a exekuční příkazy, ve víře, že to snad nějak dobře dopadne, houfně odcházejí do tzv. šedé zóny. K lichvářům. Nejde jen o extrémně vysoký úrok nad 60 procent ročně.

Lichvou je podle trestního zákoníku především to, když věřitel zneužije tísně dlužníka. Právě tato tíseň postihuje stále více Čechů. Jenže se prakticky nedá soudně dokázat, protože lichváři používají šikovné právní fígle, navíc dlužníci se bojí proti lichvářům svědčit u soudu, aby na tom rodina nedoplatila ještě nějak jinak hůře.

Směnka sebevraždou

Bezvýchodné situace tisíců Čechů si všímají už i úvěrové společnosti, kterým to kazí trh, protože lidé jsou už zkrátka tak nazí v trní, že jim nelze poskytnout běžnou půjčku.

A tak velké firmy, jako například Home Credit, pravidelně každý měsíc ústy svých analytiků poukazují na špatné ekonomické výhledy země a zdražování, a další obchodníci s půjčkami varují před triky lichvářů z šedivé zóny.

Ti podvádějí s bianco směnkami a bez okolků obcházejí zákon o spotřebitelském úvěru. Podle analýzy společnosti Kouzelná půjčka je podvodných až 80 procent nabídek nebankovních krátkodobých půjček.

„Podstata lichvářského byznysu spočívá v tom půjčit všem, ale jen malou částku do 5000 korun. Vyhnou se zákonu o spotřebitelském úvěru. Ve skutečnosti ani nechtějí peníze zpět, ale dostat se k majetku,“ potvrdil Juraj Orgoň ze společnosti Kouzelná půjčka.

Zákon jde dravcům na ruku

Dokonce dlužnou částku na směnce neadekvátně navyšují i bez vědomí dlužníka. „Stačí špatný variabilní symbol a věřitel (lichvář) dlužníkovi napočítá sankce ve výši desetinásobku dlužné částky a směnku obratem uplatní u soudu. V tuto chvíli už dlužník nemá šanci se bránit. Je-li směnka formálně správně a je na ní podpis dlužníka, v 98 procentech případů soud vydá směnečný platební rozkaz a následuje exekuce majetku,“ shrnul Orgoň.

Přitom, i když se zázrakem dlužník z lichvářské smyčky dostane, tak ještě pět let zůstává evidován v registru dlužníků SOLUS, jenž si vytvořily významné firmy. Banka mu sotva půjčí, i když už nic nedluží, stejně tak se díky záznamu s takovým klientem zdráhá uzavřít smlouvu mobilní operátor nebo poskytovatel leasingu. I každý dluh, byť jen kontokorent, s nímž se zadrháváte v plynulosti jeho ustavičného splácení, se nyní za zvýšené pozornosti bank vede v dalším obřím registru dlužníků vedeného společností Czech Credit Bureau.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám