Hlavní obsah

Byty a rodinné domy zlevňují, kupující si mohou vybírat

Právo, Jindřich Ginter

Nad cenami bytů a rodinných domů v Česku vládne už měsíce téměř až mrtvolný klid a spíše dál o něco padají. Kupující si podle developerů mohou vybírat dle libosti a vyjednávat si velké slevy. O pár procent za jedno čtvrtletí, ale zato vytrvale zdražují pozemky na dobrých místech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Obzvláště drahé domy se teď prodávají velmi dlouho a prodejci musí jít dolů s inzerovanou cenou. V některých případech, zejména u nákladných objektů dokonce až o 40 procent v závislosti na tom, jak moc spěchají na prodej.

To, že dům či byt musí být v dobrém stavu, se už považuje za samozřejmost i v jinak žádaných lokalitách. Třeba Praha doslova přetéká nabídkou volných a kvalitních bytů, ať už ke koupi, nebo k pronájmu.

O desetitisíce levněji

„Například v Praze díky velkému převisu nabídky může kupující na bytu 2+1 ušetřit až čtvrt miliónu korun. To představuje téměř devět procent z ceny bytu. Obdobná je situace také v Moravskoslezském kraji, kde sleva dosahuje nakonec přes osm procent z původně požadované ceny bytu; úspora činí zhruba 82 tisíc,“ shrnuje ve své situační zprávě společnost RE/MAX.

V Praze je podle studie společnosti EKOSPOL přes dva tisíce bytů-ležáků. A to počet volných bytů ke konci roku ještě vzroste.

Developeři stavějí a doufají, že prodají. Za nový dvoupokojový byt ve velmi slušné lokalitě v Praze na Kamýku, nedaleko rezidenční oblasti Hodkovičky, chtějí něco přes 2,5 miliónu. A to se při jednání o koupi lze dostat i níže.

V Jihomoravském kraji se podle RE/MAX lze u nabídkové ceny 1,6 miliónu v průměru dostat o 120 tisíc níže; v Královéhradeckém o šedesát, v Olomouckém o padesát tisíc korun.

Ceny pozemků jdou nahoru

„Pozemky pokračovaly v dlouhodobém stabilním cenovém růstu. Ceny bytů i ceny rodinných domů velmi mírně klesaly,“ shrnuje s odvoláním na index cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) za letošní druhé čtvrtletí její mluvčí Rita Gabrielová.

Průměrná tržní cena bytů během druhého čtvrtletí roku 2012 mírně poklesla o 0,9 procenta. „Zatímco loni jsme mohli u cen bytů pozorovat výraznější pokles, letos se jejich hodnota snižuje jen velmi pomalu. Celkově se index za uplynulé dva roky snížil jen o 4,2 procenta, což lze na trhu nemovitostí interpretovat jako malou změnu,“ dodala Gabrielová.

Ceny pozemků pokračují i nadále v dlouhodobém stabilním růstu, ve druhém čtvrtletí o 2,6 procenta. „Za uplynulé dva roky dosáhly nejvyššího cenového rozdílu ze všech sledovaných typů nemovitostí,“ upřesnila Gabrielová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám