Hlavní obsah

Výplata státních podpor v novém: konec složenek a běžných účtů

– Praha
Právo, Jakub Svoboda

Revoluce v českém systému výplaty sociálních dávek začíná. Už tento měsíc nedostanou někteří lidé finanční pomoc od státu složenkou nebo na svůj běžný účet, jak byli dosud zvyklí, ale na účet tzv. sKarty. Tuto platební kartu České spořitelny (ČS) budou muset nově povinně mít, budou-li chtít mít dál na podporu od státu nárok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak Právu řekl mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl, prvních 200 sKaret má být rozdáno v těchto dnech, a pokud si je lidé oslovení v rámci pilotního projektu bez průtahů převezmou, už v červenci by měli přes kartu dávky čerpat. Pokud proběhne červencová testovací fáze bez problémů, ještě do konce prázdnin by měly úřady práce (ÚP) postupně lidem předat dalších zhruba 50 tisíc karet. „Lidé se nemusejí chodit na úřady práce ptát, kdy si mají kartu vyzvednout. Budou o tom vyrozuměni dopisem do schránky,“ uvedl Reichl.

Jestliže se člověk na úřad v určeném termínu pro kartu nedostaví, ÚP mu pošle už ne obyčejný, ale doporučený dopis do vlastních rukou s uvedením druhého termínu pro převzetí sKarty. V případě, že je příjemce dávky nemohoucí, může sKartu převzít jeho opatrovník, případně mu bude doručena domů či na jiné místo, kde právě pobývá.

Stát chce ušetřit

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) celý tento projekt prosadil s argumentem, že stát na přenosu finanční pomoci lidem ušetří více než 200 miliónů korun ročně, navíc chce prostřednictvím monitorovaných karet omezit prostor pro zneužívání dávek. Mnohým lidem, zejména těm starším, však přibydou kvůli změně způsobu výplaty i nemalé starosti.

Kartu by do konce letošního roku mělo dostat až 900 000 lidí, mezi nimi příjemci dávky státní sociální podpory (rodičovský příspěvek, přídavek na dítě), příspěvku na péči, dávek pro zdravotně postižené a v hmotné nouzi i podpory v nezaměstnanosti. Prostřednictvím sKarty budou vypláceny pravidelné i jednorázové dávky kromě důchodů a nemocenské.

Podle údajů ÚP dnes zhruba 40 procent příjemců čerpá dávky prostřednictvím složenek (tato bezplatná možnost zůstane zachována už jen do konce roku) či napřímo. Tito lidé si teď budou muset rychle zvyknout na bankovní služby, které budou muset v souvislosti se zavedením sKaret začít využívat.

Možné komplikace

Mnohým z nich se přístup k dávkám zhorší už jen proto, že místo 3385 poštovních poboček, kam si pro dávky dosud chodili, musí nově zamířit k některému z 1300 bankomatů ČS, nechtějí-li si za to, že dostávají pomoc od státu, připlácet. Omezené možnosti mohou mít lidé i při placení kartou – v obchodech na vesnici lze takto platit stále jen velmi zřídka.

SKarty měly být původně určeny pouze pro ty, kteří pomoc od státu zneužívají. ČS je však nakonec vydá pro všechny příjemce dávek. Drábkovo ministerstvo to zdůvodnilo i tím, že kromě platební funkce budou sloužit zároveň jako klíč ke státní správě – sKartou se bude příjemce dávky prokazovat při každé návštěvě na ÚP.

Pro účelové dávky platby povinné

Zároveň nahradí papírové průkazy osob se zdravotním postižením. V případě, že špatný zdravotní stav nedovolí člověku kartu používat, může buď jeho opatrovník, nebo osoba s úředně ověřenou plnou mocí zadat trvalý příkaz a peníze od státu přesměrovat na jiný účet.

Lidé, kteří čerpají účelové dávky hmotné nouze (např. příspěvek na živobytí), budou muset kartou povinně platit. Kartu nebude možné ani technicky použít například v baru nebo herně, alkohol nebo cigarety však s ní stále půjdou ještě koupit v běžném supermarketu. Kdo to udělá, ale bude podle Reichla muset počítat s tím, že se na to přijde a bude s ním zahájeno správní řízení, případně mu pak bude účelová dávka odebrána.

Držitel karty má v rámci tzv. standardních služeb nárok na jeden výběr z bankomatu ČS nebo na provedení bezhotovostního příkazu zdarma. Každý další výběr z bankomatů ČS bude zpoplatněn šesti korunami. Výběr z bankomatu jiné banky bude zpoplatněn 40 korunami. Oba poplatky jsou standardními poplatky pro klienty ČS. Při ztrátě, odcizení nebo zničení karty člověk za novou kartu zaplatí 240 korun, další stokorunu pak bude stát vygenerování nového PIN kódu.

Náklady jdou za Českou spořitelnou

Ministerstvo práce a sociálních věcí zdůrazňuje, že ČS za její služby nic platit nebude a veškeré náklady jdou za bankou. Ta však díky tomuto kontraktu se státem získá stovky tisíc nových klientů, očekává nemalé příjmy z poplatků od obchodníků přijímajících platební karty a podle některých kritiků projektu může vydělat i na obrovské sumě státních peněz, které jí budou průběžně svěřovány do správy.

ČS ale upozorňuje na to, že podle smlouvy s ministerstvem nebude dostávat finanční prostředky od státu s předstihem. Jen letos by mělo jít z rozpočtu na veškeré sociální dávky téměř 90 miliard korun.

Anketa

Je podle vás správné, že se sociální dávky budou vyplácet na speciální účet spojený s kartou?
Ano
23,6 %
Ne
76,4 %
Celkem hlasovalo 14054 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám