Hlavní obsah

Příliš levnému volání u sousedů brzy odzvoní, míní operátoři v Česku

Právo, Jindřich Ginter

O násobky levnějšímu mobilnímu volání v Rakousku, které je nyní často dáváno za příklad toho, o kolik operátoři dřou Čechy z kůže, prý brzy odzvoní. Operátoři působící v Česku totiž tvrdí, že ráj levného volání u našich sousedů je vzdušný zámek, jenž se pozvolna rozplývá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Rakouský trh představuje výjimku v celé Evropě a je otázkou, jak dlouho je tato situace z hlediska dalšího rozvoje a modernizace tamních sítí udržitelná. V důsledku příliš nízkých cen tamní operátoři také začali účtovat nové poplatky, které na českém trhu nejsou,“ tvrdí Miroslav Čepický z Vodafone.

Na otázku Práva, proč jsou celkové ceny za volání a sms u nás stále tak očividně vyšší, než v Rakousku, reagovala Martina Kemrová z T-Mobile tím, že cenová válka operátorů v Rakousku sice vedla k nízkým cenám, ale podle ní dlouhodobě přivedla do hluboké krize.

„Řada z nich zanikla či fúzovala, operátoři jsou nuceni omezovat či zcela zastavit investice a pohybují se na hranici červených čísel. Proto také v současné době začínají zavádět jednorázové poplatky za nejrůznější aktivity ve výši desítek euro. Vizuálně tedy ceníkové ceny vypadají nízké, v reálném životě ovšem zákazníkovy účty rostou při stále stejné spotřebě,“ tvrdí Kemrová.

Operátoři dávají netransparentní informace o cenách. V novele telekomunikačního zákona budeme mít více možností.
Šéf ČTÚ Pavel Dvořák v ČT

Za loňský rok byla průměrná cena odchozího hovoru v Česku za všechny operátory 2,56 koruny, což je zhruba průměr účtované minuty v EU. Údaj zahrnuje ne jen domácnosti, ale i firmy.

Operátoři připouštějí, že u nás je sice kupní síla menší, než v celé Unii, ale poukazují na to, že to neplatí o nákladech, především pak energiích.

Rostoucí nespokojenost Čechů s cenami volání a sms ovšem zjevně tlačí už i Český telekomunikační úřad, který se ale hájí tím, že ceny pro koncové zákazníky nemůže u místního volání nijak regulovat.

„Operátoři dávají netransparentní informace o cenách. V novele telekomunikačního zákona (Senát ho vrátil, pozn.) budeme mít více možností tlačit na operátory, aby dávali informace o cenách,“ uvedl nedávno

Na druhou stranu především teď před Vánoci se operátoři i u nás předhánějí v akčních nabídkách, od toho, že za určitých podmínek jeden zlevní svojí minutu volání na polovinu proti konkurenci, další přijde s balíčkem neomezených minut za 1500 korun. Jenže stále to, co je zde posledním hitem, u našich Západních sousedů je standardem, byť mu prý ekonomicky zvoní hrana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám