Hlavní obsah

Vystresované řidiče po nehodě často oberou lovci nehod

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nehodě vypadají jako pomocníci v nouzi, ale najdou se mezi nimi i manipulátoři, kteří z řidičů mnohdy vytáhnou neférovým způsobem jen velké peníze. Podvodu se však ve smyslu zákona nedopouštějí. Řeč je o firmičkách, které krouží po silnicích s nákladními odtahovými auty, a říkají si nehodová služba.

Článek

Zázračně rychle se objevují u dopravních nehod, často dokonce i dříve než policie, a řidičům nabízejí, že vše vyřídí za ně.

Jenže pak řidiče nachytají na tom, že je nechají podepsat na místě smlouvu na náhradní auto. Jeho zapůjčení je však neúměrně předražené. Pojišťovna zaplatí jen cenu běžnou na trhu a to ostatní nad rámec pak tyto firmy bez skrupulí úspěšně vymáhají od řidičů.

Pojišťovny radí: Volejte jen autorizované firmy

Tito podnikavci kazí dobrou pověst dalším nehodovým službám, s nimiž potíže nejsou a lidem v nouzi po nehodách opravdu pomáhají. Mnohé z nehodových služeb jsou autorizovány pojišťovnami a vyjíždějí v rámci jejich asistence. Ty vás takto nenapálí.

„Jenže těch, kterým je jejich pověst ukradená a řidiče okrádají, je opravdu hodně. Říkáme jim crash hunters, tedy lovci nehod. Přijíždějí k dopravním nehodám jako první, aniž je kdokoliv sám iniciativně volal. Buď dostávají tipy z policejních hlášení, nebo mají vyhlídnuté úseky častých dopravních nehod. Ročně zaznamenáme tisíce napálených řidičů. Pozdní obrana, poté co jste už na místě podepsali smlouvu, je prakticky bez šance,“ řekl Právu Václav Bálek z Allianz.

A další pojišťovny to jen potvrzují. „Varujeme před lovením obětí dopravní nehody různými firmami za účelem využití prvotního šoku poškozeného, zmanipulování poškozené osoby a získání jejího souhlasu k vyřízení škody na vozidle,“ tvrdí Marek Zeman z pojišťovny AXA.

Podle Marka by se nabouraní řidiči neměli vůbec bavit s nehodovou službou, která nedoloží, že má autorizace od pojišťoven.

Rozdíl v ceně zaplatí řidič

Jeden případ z tisíců: řidiče zažalovala jistá nehodová služba na téměř 12 tisíc korun za pronájem náhradního vozidla. To bylo zapůjčeno za 1963 korun denně, přičemž obvyklá cena za zapůjčení srovnatelného vozidla, starého citroëna, se na trhu pohybovala v rozmezí od 553 korun do 1064 korun za den.

„Byli jsme ochotni proplatit náklady na náhradní vozidlo pouze do horní hranice. Služba nežalovala nás, ale přímo řidiče,“ dodala Dagmar Koutská z Allianz.

Ten sice podal odpor proti žalobě, jenže pohořel. Musí zaplatit nejen dvanáct tisíc korun, ale i náklady řízení, které se vyšplhaly na 13 tisíc korun, takže celkem kvůli pomoci přijde o bezmála 25 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám