Hlavní obsah

Počet exekucí narůstá, chronickým dlužníkům už ale není co brát

Právo, Jindřich Ginter

Počet exekucí v Česku rok od roku roste. Zatímco v roce 2005 jich bylo nařízeno necelých 260 tisíc, loni to již bylo přes 700 tisíc. Právu to potvrdilo ministerstvo spravedlnosti. Podle exekutorů se zároveň zhoršuje úspěšnost exekucí. Chronickým dlužníkům už není fakticky co brát a zároveň narůstá jejich agresivita.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jen Exekutorský úřad Přerov JUDr. Tomáše Vrány, jeden z největších exekutorských úřadů v ČR zaměstnávající na 150 lidí, vykonal v roce 2010 téměř 55 tisíc exekucí. V roce 2009 přitom přerovští exekutoři provedli necelých 37 tisíc exekucí.

V současnosti dostanou na stůl dvě stě až tři sta nových exekucí denně.

„Přes třetinové navýšení počtu exekucí však exekutorům klesá vymahatelnost, protože celkové počty navyšují především notoričtí dlužníci,“ uvedl ředitel Exekutorské úřadu Přerov Robert Runták.

Počet nařízených exekucí v ČR
2010701 900
2009678 049
2008571 682
2007440 192
2006333 166
2005258 253
2004208 225
2003116 326
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Zabavuje se přímo na místě

Velký nárůst je v oblasti mobiliárních exekucí, kdy dochází k zabavování movitých předmětů přímo na místě pobytu dlužníka. Za rok 2010 jich jen vykonavatelé přerovského úřadu provedli 16 645, což meziročně znamení o 60 procent více.

„Stále ožehavější problém představují dlužníci recidivisté, kteří mají dluhy u řady věřitelů, ale oficiálně nedisponují již žádným majetkem. Navíc se často skrývají, nepracují a trvalé bydliště mají na městských úřadech,“ potvrdil exekutor Tomáš Vrána.

Sňatky z rozumu

Dlužníci, kteří své nesplacené závazky mají například z pochybného podnikání, navíc využívají nejrůznějších kliček, mezi které například patří dokonce i sňatky z rozumu.

I když o tom exekutoři otevřeně příliš hovořit nechtějí, stále častěji se v praxi setkávají s tím, že dlužník si naseká statisícové až miliónové dluhy za svobodna, pak vstoupí do manželství, a tím už na něho věřitelé fakticky nemohou, protože dluhy vznikly před manželským svazkem.

Podle exekutorů totiž je téměř nemožné postihnout majetek sezdaného dlužníka, který dluhy udělal před manželstvím.

Dluhy vzniklé v manželství může zaplatit i druhý z partnerů

Na druhou stranu si mnozí lidé neuvědomují, že dluhy vzniklé už za trvání manželství lze vymáhat i po druhém z manželů, a to i když jsou už rozvedeni nebo se nacházejí v rozvodovém řízení.

Případné předmanželské smlouvy jasně vymezující společné jmění manželů se přitom podle právníků a ministerstva spravedlnosti v této věci zužují, takže majetek jednoho z exmanželů nemusí ochránit.

"Majetek, který manželé nabyli za trvání manželství, se považuje za společné jmění manželů, není-li prokázán opak. Ke smlouvám o zúžení společného jmění manželů se v exekuci ze zákona nepřihlíží," potvrdilo Právu ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám