Hlavní obsah

České domácnosti si od bank a společností půjčily už bilión korun

Novinky, Tomáš Holý

České domácnosti dlužily bankám a dalším finančním institucím v závěru loňského roku bilión korun. Podle Českého statistického úřadu tak zadlužení Čechů vzrostlo proti roku 2000 osmkrát. Důvod zadlužení? Honba za vyšším životním standardem. I přes hrozivé vypadající číslo mohou tuzemské domácnosti zůstat v klidu, ve srovnání s jinými zeměmi jsou v míře zadlužení na poloviční úrovni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„České domácnosti dlužily koncem roku 2009 bankám 973,5 miliard korun. Mimoto měly od ostatních poskytovatelů aktiv napůjčováno podle statistik leasingových společností a ostatních finančních zprostředkovatelů dalších 104,1 miliard korun,“ uvedli statistici.

Při zpětném pohledu je patrné, že lidé se neváhají zadlužovat rok do roku více a více. Mírně zpomalení v utrácení je patrné teprve v závěru roku 2008, kdy nejen Českou republiku dostihla finanční krize.

Úřad také upozorňuje, že důvody zadlužování jsou jednoduché. Stále rozšířenější konzumní život nutí lidi utrácet mnohdy víc, než kolik sami vydělají, proto také roste poptávka po půjčkách.

Jak se vyvíjely mzdy:
V roce 2000 činila průměrná nominální mzda 15 187 korun. Ale celá třetina obyvatelstva brala mzdu v rozmezí deseti až 14 tisíc korun. Celkově však na průměrnou mzdu nedosáhlo 63,7 procenta lidí.
V roce 2008 činila podle ČSÚ průměrná mzda 26 349 korun. Celá třetina lidí však brala jen 17 až 23 tisíc korun. Na průměr pak nedosáhlo 65,2 procenta zaměstnanců.

„V reálném vyjádření stouply za tu dobu nejrychleji především výdaje na spotřebu telekomunikačních služeb (např. v roce 2000 připadalo na 100 českých domácností 42 mobilních telefonů, v roce 2008 už 188), vzdělání a zdraví. Nejpomaleji naopak rostly výdaje na bydlení a služby s ním spojené. Výdaje za potraviny se zvýšily o pětinu. Dalším motivem českých domácností k zadlužování byl růst životního standardu – či úsilí o něj – a zvyšování reálné mzdy,“ doplnili statistici.

Na bydlení mají lidé 70 procent dluhů

Podle nich tempo zadlužování rostlo také s tím, jak lidé sháněli peníze na vlastní bydlení. Úvěry na bydlení tvoří největší část dluhů, tedy asi 70 procent. Pro předešlou dekádu je totiž typický i stavební boom a poptávka po hypotékách. Ty také samozřejmě zbrzdila hospodářská krize.

Češi se zadlužování tolik bát nemusí, nepůjčili si tolik jako domácnosti v jiných zemích.

„I přes prudký růst dluhů je relativní zadluženost českých domácností  téměř o polovinu nižší než v eurozóně,“ uzavřel úřad. Doplnil, že Češi jsou na tom mnohem lépe než například Maďaři. Ti se do konce roku 2008 zadlužovali mnohem rychleji, navíc Maďaři si často napůjčovali v cizích měnách. Navíc proti Maďarsku je Česká ekonomika stabilnější, proto i dluhy Čechů nejsou tak rizikové.

Anketa

Půjčili jste si v posledním roce od banky nebo jiné instituce peníze?
ano, od banky
19,8 %
ano, od soukromého poskytovatele úvěrů
1,2 %
pořídil/a jsem si zboží na splátky
3,6 %
ne
75,4 %
Celkem hlasovalo 9384 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám