Hlavní obsah

Evropský parlament bude tlačit na ČR, aby ratifikovala ústavu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament (EP) hodlá nyní tlačit k ratifikaci zablokované euroústavy všech sedm členských států EU, které tak dosud neučinily a odložily tento krok na neurčito. Řekl to v pátek předseda EP Josep Borrell na adresu Česka, Británie, Polska, Irska, Dánska, Švédska a Portugalska.

Článek

Všech 25 zemí EU podepsalo ústavní smlouvu, a mají proto povinnost si pospíšit s ratifikací bez ohledu na loňské zamítnutí euroústavy v referendech ve Francii a Nizozemsku, uvedl šéf EP na tiskové konferenci při návštěvě Finska. To slíbilo ratifikovat text v rámci svého předsednictví unie ve druhé polovině roku.

"Je důležité vědět, zda je více či méně než pět států, které souhlasí s projektem (euroústavy), protože to vždy znamená jinou politickou situaci," vysvětlil Borrell svůj záměr obrátit se v tomto duchu na nadcházející summmit Evropské unie, které do konce června předsedá Rakousko.

Dosud ratifikovalo euroústavu 15 členů, dva ji odmítli a osm se dosud nevyjádřilo. V případě, že se pro text vyjádří v referendech či parlamentech alespoň 20 států, bude podle dohodnutých pravidel svolán mimořádný summit EU k této otázce.

Ministři zahraničí EU se minulý víkend dohodli, že "doba na zamyšlení se" nad euroústavou bude prodloužena do června příštího roku. Podle agentury Reuters se tak rozhodli, protože nevidí možný pokrok v této citlivé otázce do voleb ve Francii a Nizozemsku v květnu 2007. Je také potřeba více času pro vysvětlení smyslu a obsahu euroústavy občanům.

Ve Francii se v referendu shodli na "ne" jak tradičně levicoví voliči, kteří pokládali text za příliš liberální, tak pravicoví, pro které se naopak jevil moc sociální. Shoda místních odpůrců euroústavy spočívala hlavně v obavách, které u lidí v otázkách hlavně zaměstnanosti vyvolalo rozšíření unie o Česko a dalších sedm východoevropských zemí, ke kterým se mají brzy přidat Rumunsko a Bulharsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám