Hlavní obsah

Estonsko proti proudu: Jako jediné v Evropě chce plně legalizovat Uber

Novinky, tov

Zatímco řada zemí světa a Evropy po protestech taxikářů zakázala alternativní službu Uber, malá pobaltská země Estonsko jde opačným směrem. V parlamentu je návrh zákona, který má stanovit pravidla pro fungování mobilních platforem, jako je právě Uber, nebo v zemi populární Taxify a Wisemile. Píše o tom americký magazín Forbes.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Aplikace Uber v autě

Článek

„Musíme vytvořit taková pravidla, která budou funkční v dnešní realitě. Technologie nám umožňuje využít stávající zdroje chytrými a flexibilními způsoby a nemůžeme připustit, aby nám nadměrná regulace znemožnila využívat ekonomické přínosy těchto inovací,” tvrdí Kalle Palling, předseda estonského parlamentního výboru pro evropské záležitosti.

Návrh, který Palling v estonském parlamentu minulý týden představil, podpořil i estonský premiér Taavi Rõivas.

„Nebylo by v době, kdy řada zemí světa zavádí ochranářská opatření a omezuje sdílenou ekonomiku, naopak moudřejší, abychom v Estonsku jako první země přivítali Uber, Taxify a Airbnb (sdílení ubytování)?” řekl Rõivas. Tyto firmy podle něj přinesou větší konkurenci a lepší služby a podnítí místní k podnikání.

Digitální Estonsko

Estonsko s 1,3 miliónu obyvatel je velkým průkopníkem digitálních technologií. Zavedlo například digitální občanský průkaz s elektronickým podpisem, který umožňuje vyřídit úřední záležitosti na dálku.

Uber v Evropě zakázaly například Francie, Španělsko či Německo. Ve Francii protesty taxikářů doprovázely blokády i rozbíjení oken černých taxíků. Proti Uberu vystupují i například taxíkáři v Praze, kteří si stěžují na nerovné podmínky.

Uber argumentuje tím, že není provozovatel taxislužby, nýbrž zprostředkovatel spolujízdy. Podle českých úřadů ale musejí řidiči Uberu dodržovat stejné předpisy jako taxikáři, tedy například mít ve voze taxametr, jinak jim hrozí pokuta až desítky tisíc korun. Místo taxametru přitom řidiči Uberu a jejich zákazníci používají chytrý telefon.

Anketa

Měl by stát podle vás alternativní přepravní či ubytovávací služby podporovat, nebo omezovat?
Podporovat
93,9 %
Omezovat
6,1 %
Celkem hlasovalo 1160 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám