Hlavní obsah

V Bulharsku se prý prodává benzín pašovaný z Islámského státu

– Sofia

Na čerpacích stanicích v Bulharsku se prodává benzín pocházející od radikálního hnutí Islámský stát (IS), které se zmocnilo rozsáhlých území v Sýrii a Iráku. Napsal to bulharský list Trud s odvoláním na spolehlivý zdroj v celní správě. Skutečností je, že po celém Bulharsku se v posledních dnech uskutečňují rozsáhlé kontroly benzínových pump.

Foto: Profimedia.cz

Čerpací stanice v Bulharsku

Článek

Úřad pro boj s organizovaným zločinem (GDBOP) a tajná služba DANS podle Trudu potvrdily, že v hlavním městě Sofii a v dalších 15 oblastech země se provádějí speciální prověrky a týkají se více než 50 obchodních objektů. Obě instituce ale odmítly komentovat informaci o palivu pocházejícím od IS.

Podezření vychází ze satelitních snímků Spojených států a Ruska, píše dále deník. Na základě zjištěného schématu naftu a benzín dopravují tankery do přístavů ve Varně a Burgasu. Podle dokumentace je toto palivo vypravováno z oficiálního skladu v Řecku v rámci vnitřních dodávek v Evropské unii.

Tankery zastavují v Turecku

Elektronický systém řízení námořní dopravy ale zaznamenal, že před plavbou do Řecka a poté do Bulharska tankery dělají neobjasněné zastávky v sedmi tureckých přístavech v Černém a Středozemním moři. Předpokládá se, že právě tam nakládají palivo pocházející od různých tureckých obchodníků a z území, jež v Sýrii a Iráku ovládá Islámský stát.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Tyto pašované ropné produkty se dobře poznají, protože nízkou kvalitou nesplňují evropské normy. Je to způsobeno špatnou technologií zpracování v rafinériích. Nízká kvalita je signálem, že toto palivo nepochází z řeckých skladů a že tankery v Řecku kotví jen proto, aby náklad získal potřebné dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám