Hlavní obsah

V Dukovanech funguje od rána pouze jeden blok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany (Třebíčsko)

V Jaderné elektrárně Dukovany je od sobotního rána v provozu pouze jeden ze čtyř výrobních bloků. Oznámil to mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Foto: Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Energetici zahájili už v pátek večer odstávku čtvrtého bloku. K tomu se protáhlo zprovozňování prvního a druhého bloku, které jsou odstaveny kvůli kontrolám svarů Státního útvaru pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Odstávka čtvrtého bloku kvůli kontrole a výměně paliva potrvá asi dva měsíce. První dva bloky budou zprovozněny zřejmě příští týden.

Čtvrtý blok se zastaví na 63 dnů. Kromě výměny části jaderného paliva za čerstvé se v něm budou kontrolovat svary. Právě svary hrály hlavní roli při předchozích neplánovaných odstávkách. "Plánovaná odstávka čtvrtého bloku začala včera (v pátek) v poledne snižováním výkonu. Během odpoledne jsme odpojovali turbíny a snižovali výkon reaktoru. Aktuálně dochází k vytvoření odstavné koncentrace a vychlazování bloku," uvedl Bezděk.

Dukovany při plném provozu pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám