Například se opět ukázalo, že co je drahé a takzvaně tradiční, nemusí být dobré, a naopak.

KOMENTÁŘE DNE:

Rozvrácená společnost? - Nad důsledky migrační krize se zamýšlí Thomas Kulidakis - Čtěte zde >>

Paštiky patří v řadě zemí mezi velmi kvalitní potraviny vyrobené z prvotřídních surovin. U nás je to obráceně a mají spíše pověst potravin, do kterých potravinářský průmysl zpracuje levnější zbytky z výroby kvalitnějších masných výrobků.

FOTO: Stream.cz

Do paštik výrobci často namixují takřka cokoliv. Dokonce i broučky. To aby byly paštiky růžovější. Přesněji řečeno červené barvivo z chemicky vyluhovaného hmyzu - neblaze proslulou košenilu – E 120. Tou je dobarvena třeba Játrovka z Masokombinátu Plzeň. Podle etikety má 25 procent vepřových jater, což ještě jde. Vepřového masa ale už jen 10 procent. Tedy ve 140gramovém balení pouhých 14 gramů masa.

Přitom Jemná játrová paštika z Kauflandu má kromě 24 procent jater 60 procent vepřového masa. Tedy ve 125gramovém balení 75 gramů masa. To je velký rozdíl. Pak ji samozřejmě není potřeba dobarvovat a chemicky dochucovat.

Umělé zvýrazňovače chuti a vůně

Umělé zvýrazňovače chutě a vůně, pro naše zdraví ne zrovna příznivé glutamáty a kvasničné extrakty, se přidávají, aby to chutnalo a vonělo jako maso, i když ho tam zas tak moc není. E 621 – glutaman sodný – stupeň nebezpečnosti 5 -  tedy nebezpečné, nevhodné pro děti – obsahuje například Játrová paštika z Kosteleckých uzenin. Ta má podle deklarace obsahovat 26 procent vepřových jater a 25 procent vepřového masa, tedy o dost méně než polovinu toho co již zmíněná paštika z Kauflandu.

Glutaman sodný E 621 pojídáme i s Játrovkou MAJACO, dováženou do České republiky z Polska pražskou firmou Laska Dalboss.

Dva umělé zvýrazňovače chuti E 621 – glutaman sodný a E 635 – disodné ribonukleotidy – stupeň nebezpečnosti 4, oba nevhodné pro děti – dodávají i výrobci Zlatého dědictví z Hamé do proslulé Májky. Májka sice není skutečná paštika, nýbrž vepřový krém, test paštik by ale bez ní v naší zemi nebyl testem plnohodnotným.

Vepřové krémy nejsou paštiky!

Za spíše „pekařský výrobek“ označili odborníci na masné výrobky po posouzení výsledků nezávislých testů Májovku vyrobenou pro Albert v Hamé Kunovice. Stejně jako její sestra Májka také není pravou paštikou, ale vepřovým krémem, což je na jejich obalu malým písmem napsáno. Stejnými malými písmeny si pak přečtete, že je v ní kromě spousty dalších látek strouhanka a ječná sladová a žitná mouka. Mezi testovanými obsahuje absolutně nejvíce škrobu. Skoro 9 (8,89) procent. Přitom ostatní testované buď škrob neobsahovaly vůbec nebo jen mezi necelým jedním a maximálně pěti procenty.

Propadák testu

No a tady se dostáváme k propadáku nezávislých testů paštik a vepřových krémů. Kromě látek, které jsme už zmínili, jsou to také ty, které mají zvýšit obsah bílkovin, a to na úkor masa a jater, které bychom v nich čekali především. Kromě sójové, pšeničné a hrachové bílkoviny to je také třeba bílkovina vepřová, především krevní plazma. K tomu vepřové kůže. A hlavně strojně oddělené maso. Tedy separát. Tedy rozemleté zbytky po vykostění masa – chrupavky, vazivo nebo i kousky kostí.

Játrovka MAJACO, vyrobená v Polsku, prokazatelně obsahuje strojně oddělené maso. Za prokázaný se separát v potravině považuje, pokud v ní testy zjistí více než 200 miligramů vápníku na kilogram a zároveň více než jeden a půl kusu kostních úlomků v centimetru čtverečním. Játrovka MAJACO obsahuje 315 miligramů vápníku, tedy o 115 miligramů více, než je limit, a takřka 1,7 (1,67) kostních úlomků. Výrobce Játrovky MAJACO ale strojně oddělené maso na obalu nepřiznal.

Játrovka MAJACO přitom nepatří mezi nejlevnější. Kilo vyjde v přepočtu na 107 korun, a tak je o dost dražší než vítěz testu. Navíc se umístila na předposledním místě v senzorickém hodnocení. Mimo jiné pro nakyslou a cizí pachuť.

Vítěz testu

Úplně nejlépe mezi testovanými obstály dvě paštiky - KClassic Jemná játrová paštika a KClassic Leberwurst fein - vyrobené v Německu pro Kaufland a jeho privátní značku KClassic. Jednu jsme koupili v českém, druhou v německém Kauflandu. Dobrá zpráva je, že tyto paštiky se až na nepatrné odchylky takřka neliší.

Ani jedna neobsahuje žádné úlomky kostí, obě mají absolutně nejnižší obsah vápníku, tedy prokazatelně nejsou vyrobeny ze separátu. Není v nich žádný náhražkový škrob a také obsahují úplně nejméně dusičnanů a dusitanů. Nejsou v nich umělá barviva ani zvýrazňovače chutě a vůně. Na obalu deklarují nejvyšší podíl vepřového masa a jater (60 a 24 procenta). Celkem tedy 84 procenta. O 30 procent více než propadák.

Není proto překvapením, že dopadly nejlépe i v senzorickém hodnocení. Paradoxem ale je, že játrová paštika z českého Kauflandu patří mezi nejlevnější z celého testu. Kilo nás vyjde v přepočtu na 79,20 Kč.

1. KClassic- Jemná játrová paštika 125 g
 
Výrobce/prodávající – Kaufland Česká republika, v.o.s., Praha 6, vyrobeno v Německu.
 Zakoupeno v ČR
Minimální trvanlivost  23.1.2016
Cena za 1 kus 9,90 Kč
Cena za 1 kg  79, 20 Kč
  
Škrob g/100 g< 0,50 
Vápník mg/ kg 55
Úlomky kostí v 1 cm²0
Kolagen g/100 g1,71
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g2,02
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg 22,30
Tuk g/100 g29,07
Senzorika 1.-2. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso60 %
Vepřová játra24 %
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
2. KClassic- Leberwurst fein SPITZENQUALITÄT 125 g
Výrobce/ prodávající – Hergestellt für Kaufland Warenhandel, Neckarsulm, Deutschland
ZAKOUPENO V SRN 
Minimální trvanlivost 23. 1. 2016
Cena za 1 kus20,25 Kč / 0,75 EUR
Cena za 1kg162 Kč / 6 EUR
  
Škrob g/100 g< 0,50
Vápník mg/kg56
Úlomky kostí  v 1 cm²0
Kolagen g/100 g1,70
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g 1,93
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg23,4
Tuk  g/100 g28,92
Senzorika 1.-2. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso60 %
Vepřová játra24 %
Umělá barviva 0
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
3. Viva CARNE- Játrová paštika 48 g
 
Výrobce /prodávající – PT servis konzervárna spol. s.r.o., Tábor
Minimální trvanlivost 12. 5. 2017
Cena za 1 kus9,90 Kč
Cena za 1 kg 206, 30 Kč
  
Škrob g/100 g1,53
Vápník  mg/kg71
Úlomky kostí v 1 cm²0
Kolagen g/100 g3,05
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g1,70
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg43,40
Tuk  g/100 g25,80
Senzorika 9. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso? /uvedeno: maso 25 % hm./
Vepřová játra26 %
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
4.  BARONI - Francouzská paštika delikátní chuť 300 g
 
Výrobce/ prodávající – Masokombinát Plzeň, s. r. o., Plzeň
ZAKOUPENO V ČR
Minimální trvanlivost10. 1. 2016
Cena za 1 kus24,90 Kč
Cena za 1 kg83 Kč
  
Škrob g/100 g4,09
Vápník mg/kg133
Úlomky kostí v 1 cm²0
Kolagen g/100 g 1,63
Chlorid sodný g/100 g1,74
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg76,20
Tuk g/100 g29,54
Senzorika7.-8. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso0 %
Vepřová játra25 %
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
5. Kostelecké uzeniny - Játrová paštika 100 g
 
Výrobce/prodávající – Kostelecké uzeniny, a.s., Kostelec
ZAKOUPENO V ČR
Minimální trvanlivost14. 7. 2018
Cena za 1 kus15,90 Kč
Cena za 1kg159 Kč
  
Škrob g/100 g0,82
Vápník mg/kg 65
Úlomky kostí v 1 cm²0,17
Kolagen g/100 g1,80
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g 1,97
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg103,60
Tuk g/100 g22,37
Senzorika 5.-6. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso25 %
Vepřová játra26 %
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůněE 621
  
6.  Játrová paštika 100 g
 
 
Výrobce/ prodávající – PT servis konzervárna, spol. s.r.o., Tábor
 ZAKOUPENO V ČR 
 Minimální trvanlivost 23. 7. 2018
 Cena za 1 kus 9,90 Kč
 Cena za 1 kg 99 Kč
  
Škrob g/100 g1,80
Vápník mg/kg65
Úlomky kostí v 1 cm²0,33
Kolagen g/100 g2,87
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g1,40
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg45,50
Tuk g/100 g23,70
Senzorika 4. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
 Vepřové maso20 %
Vepřová játra28 %
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
7. Řezníkův talíř - Játrovka 140 g
 
Výrobce/ prodávající – Masokombinát Plzeň, s.r.o., Plzeň
ZAKOUPENO V ČR
Minimální trvanlivost30. 12. 2015
Cena za 1 kus10,90 Kč
Cena za 1 kg77,90 Kč
  
Škrob g/100 g3,16
Vápník mg/kg69
Úlomky kostí v 1 cm²0,67
Kolagen g/100 g1,30
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g1,87
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg92,10
Tuk g/100 g28,91
Senzorika 5.-6. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso 10 %
Vepřová játra25 %
Umělá barvivaE 120
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
8. Albert Quality- Májovka, lahůdkový vepřový krém 75 g
 
Výrobce/prodávající – vyrobeno pro  AHOLD Czech Republic, a.s., Brno, dodavatel: Hamé, s.r.o., Kunovice
 ZAKOUPENO V ČR
 Minimální trvanlivost 22. 10. 2017
 Cena za 1 kus 18,60 Kč
 Cena za 1 kg 105,30 Kč
  
Škrob g/100 g8,89
Vápník mg/kg99
Úlomky kostí v 1 cm²0,67
Kolagen g/100 g1,30
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g1,59
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg41,90
Tuk g/100 g 18,65
Senzorika 7.-8. místo
  
DEKLARACE NA OBALU  
Vepřové maso42 %
Vepřová játraneuvedeno
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
9. TESCO Value- játrovka 140g
 
Výrobce/ prodávající – Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí a. s., Telč/ Tesco Stores ČR a.s., Praha 10
 ZAKOUPENO V ČR
Minimální trvanlivost17.1.2016
Cena za 1 kus10,90 Kč
Cena za 1 kg77,90 Kč
  
Škrob g/100 g2,07
Vápník mg/kg124
Úlomky kostí v 1 cm²1,08
Kolagen g/100 g2,56
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g1,15
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg75,80
Tuk g/100 g34,22
Senzorika 12. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso19 %
Vepřová játra27 %
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
10.  aro - Játrová paštika 10 0g
 
Výrobce/ prodávající – Masokombinát Plzeň s.r.o., Plzeň
 ZAKOUPENO V ČR
 Minimální trvanlivost 25.12.2015
 Cena za 1 kus 7,93 Kč
 Cena za 1 kg 79,30 Kč
  
Škrob g/100 g3,06
Vápník mg/kg102
Úlomky kostí v 1 cm²1,5
Kolagen g/100 g1,34
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g
1,66
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg50,50
Tuk g/100 g33,29
Senzorika 10. místo
  
 DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso0 %
Vepřová játra25 %
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůně0
  
11. MAJACO - Játrovka Pečeňovka 130 g 
 
Výrobce/ prodávající – země původu: POLSKO/ Laska Dalboss, spol. s r.o., Praha  8
ZAKOUPENO V ČR
Minimální trvanlivost4. 9. 2018
Cena za 1 kus13,90 Kč
Cena za 1 kg106,90 Kč
  
Škrob g/100 g4,91
Vápník mg/kg315
Úlomky kostí v 1 cm²1,67
Kolagen g/100 g1,26
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g1,42
Dusičnany + dusitan sodný mg/kg25,40
Tuk g/100 g10,35
Senzorika 11. místo
  
 DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové maso25 %
Vepřová játra29 %
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůněE 621
NEDEKLAROVANÝ SEPARÁT !!! PŘEDPOKLAD NIŽŠÍHO NEŽ UVEDENÉHO OBSAHU MASA  A  JATER.
  
12. Hamé - Májka, Zlaté dědictví - Lahůdkový vepřový krém 48 g
 
Výrobce/prodávající – Hamé, s.r.o.,Kunovice, výr. záv. Babice
ZAKOUPENO V ČR
Minimální trvanlivost21. 10. 2019
Cena za 1 kus10,90 Kč
Cena za 1 kg227 Kč
  
Škrob g/100 g< 0,50
Vápník mg/kg140
Úlomky kostí v 1 cm²1,92
Kolagen g/100 g3,43
Chlorid sodný /sůl/ g/100 g1,77
Dusičnany + dusitan sodný  mg/kg28,70
Tuk g/100 g31,09
Senzorika 3. místo
  
DEKLARACE NA OBALU 
Vepřové masoneuvedeno
Vepřová játraneuvedeno
Umělá barviva0
Zvýrazňovače chuti a vůněE 621, E 635