Hlavní obsah

Na značky na přání stojí lidé fronty. FANT0MAS je už obsazený

• Aktualizováno
Novinky, mak, tov, jn, den

Během prvního dne vyřizování žádostí o značky na přání si jich čeští motoristé zaplatili již víc než pět set. Někteří na úřadech čekali již od neděle. Objevují se stížnosti na pomalé vyřizování žádostí.

První den žádostí o nové registrační značky na přáníVideo: Novinky

 
Článek

„Za dnešní den již bylo v celé ČR přiděleno (tzn. že úředník schválil požadované znění a lidé již zaplatili poplatek 10 000 Kč - v případě auta) asi 500 značek – lidé je obdrží do 15 dnů ode dneška, kdy zaplatili poplatek,” uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

„Nejpopulárnější byla křestní jména, příjmení, číselné řady (např. 11111111, 22222222 atd.). Přidělena byla již také například značka FANT0MAS (s nulou místo písmena O),” řekl Neřold.

V Praze na jediném místě

Nové registrační značky na přání se vydávají pro Prahu na jediném místě, na registru řidičů a vozidel na Vyšehradě. Fronty jsou tam od pondělních ranních hodin, pár lidí bylo na místě pro jistotu den předem.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Vizualizace nové SPZ

Lidé v průměru čekají na vyřízení dvě hodiny. Místnost se třemi přepážkami je pro čekatele malá, fronta se line až ven před budovu. Na špatně zvolený systém vyřizování žádostí si stěžuje nejeden žadatel.

„Nelíbí se mi, že to tady vůbec nefunguje. Dlouho to trvá, jsou tu tři pracovnice na celou Prahu,“ kroutí hlavou pan Bohumil, který netají podobu své nové značky. „Budu na ní mít Bohouš. Cena (pět tisíc za tabulku) je v pořádku, protože když to bude mít jen jeden člověk, tak pak je to ta exkluzivita.“

Aby jeho přání prošlo, bude se ale podle pravidel muset vzdát háčku nad S a písmeno O nahradit číslem 0.

Jaká jsou omezení z hlediska znění značky na přání?
Na značku na přání je možné dát kombinaci čísel a velkých písmen (pouze arabská čísla a latinka bez diakritiky, s výjimkou písmen G, CH, O, Q a W – z důvodu snadné zaměnitelnosti těchto písmen). Značka také musí obsahovat minimálně jedno číslo, nesmí být tedy složena pouze z písmen. Na značku na přání také nebude možné dát slova, která jsou hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel, speciální znaky (- * / ? ! § apod.) nebo zkratky orgánu státní správy, zastupitelského sboru, krajských úřadů apod. (např. zkratky využívané ve veřejné správě – např. PČR, HZS, MDCR apod.).

„Fronta je značná, kdo přijde na sedmou hodinu, je už bez šance, je potřeba být tu tak cca na půl šestou,“ radí další z žadatelů. Na registrační značce chce mít typové označení svého vozu. Jak říká, automobil je už veterán a jeho miláček.

Výhodu má ten, kdo se objedná dopředu přes internet, fronta se ho pak netýká. Úředníci na přepážce údaje zkontrolují a zadají do systému. Během chvíle tak vědí, jestli už nebyla požadovaná varianta použita, nebo vydána v jiném městě. „Po deseti minutách se ke mně dostala žádost zpátky jako schválená, takže snad hurá za čtrnáct dní,“ říká muž uplatňující na registrační značce svou přezdívku Kelly.

Značka vesmírné lodi ze Star Treku

V Ostravě přišel v pondělí na registr majitel vozu s tím, že chce na SPZ číslo hvězdné lodi ze sci-fi příběhů Star Trek, které je NCC 17-01.

„Protože mu ale chybělo do skladby jedno písmeno, tak si tam dodal nakonec D,“ informoval Právo v pondělí odpoledne šéf ostravského registru Dalibor Mozdřeň. Dodal, že od rána k nim dorazilo přes 30 žadatelů o novou SPZ.

„Většinou jde o zcela standardní SPZ. Třeba písmeno B a sedm devítek, nebo celá jedna číselná řada. Lidé ale žádají také o jména svých firem,“ popisoval Mozdřeň s tím, že problém je jen s tím, že některé kombinace jsou již zadané. „Měli jsme tu žadatele, který se trefil až napotřetí do volné kombinace,“ upozornil šéf ostravského registru aut.

Při ztrátě tabulky konec platnosti

Řidiči si mohou značku na přání i rezervovat, pokud ještě nemají vozidlo, na něž by ji chtěli umístit. Rezervace však bude maximálně na tři měsíce a může být uskutečněna pouze jednou.

Značka na přání je přenositelná. Ten, kdo si ji zaregistruje, ji tak bude moci používat trvale, i když si pořídí nové auto. Motoristé si také nově mohou nechat vystavit třetí registrační značku k použití na nosič na kola.

Problém ovšem nastane, když z vozidla tabulka značky na přání odpadne nebo ji někdo ukradne. „Náhradní tabulka vydávána nebude. Řidič si tedy při její ztrátě bude muset pořídit běžnou registrační značku, nebo si zaplatit novou značku na přání. Ta ale musí mít jiné znění, protože původní značka bude v registru kvůli možnosti zneužití provždy zablokována a ztratí platnost,“ upozorňuje Neřold.

Anketa

Chtěli byste značku na přání?
ano a půjdu si ji vyřídit
3,6 %
ano, ale vyřizovat ji nepůjdu
13,8 %
ne
82,6 %
Celkem hlasovalo 2896 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám