Hlavní obsah

Ford investuje ve velkém do elektromobilů. Bojí se přísnější regulace emisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford Motor hodlá v příštích pěti letech investovat 4,5 miliardy dolarů (111 miliard Kč) do rozšíření nabídky automobilů s elektrickým pohonem, tedy elektromobilů a hybridních vozů. Cílem společnosti je, aby se podíl těchto vozidel na jejím celkovém sortimentu do roku 2020 zvýšil na 40 procent ze současných 13 procent, píše deník Financial Times (FT).

Foto: Profimedia.cz

Elektrický Ford Focus

Článek

Plán druhé největší americké automobilky je součástí snahy podniku vypořádat se s předpokládaným zpřísňováním regulace v oblasti emisí skleníkových plynů. Firma reaguje rovněž na rostoucí urbanizaci a měnící se přístup k vlastnictví automobilů, uvádí FT.

Automobilka hodlá během příštích pěti let uvést na trh 13 nových modelů elektromobilů či hybridních vozů kombinujících elektrický pohon s benzinovým. V první fázi chystá vylepšenou verzi jejich vlajkové lodi mezi elektromobily Ford Focus. Ta má mít na jedno nabití dojezd 160 kilometrů a dobití baterie na 80 procent má trvat 30 minut.

Podle listu plány souvisí s ambicí Fordu dotáhnout japonskou Toyotu, za kterou je nyní v prodeji elektromobilů v USA na druhém místě. Výzvou je také připravovaný elektromobil od GM Chevrolet Bolt, který má na jedno nabití dojet až  320 kilometrů.

Plán Fordu nicméně přichází v době poklesu cen ropy, jenž posiluje poptávku po automobilech s klasickým benzinovým pohonem, které jsou levnější než srovnatelné hybridní vozy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám