Hlavní obsah

Desetina Čechů jen těžko vyjde s příjmem

Téměř desetina domácností v Česku vychází jen velmi obtížně se svými příjmy. V subjektivním hodnocení chudoby je tak ČR v EU na desátém místě za západními státy a před jižními zeměmi. Své výsledky ve čtvrtek představili Jiří Večerník a Martina Mysíková ze sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Míra příjmové chudoby je podle studie v Česku nejnižší v osmadvacítce. Trápí také skoro desetinu obyvatel. Podle sociologů je vlastní vnímání situace a schopnosti vyjít s penězi jako ukazatel chudoby přesnější. Zohledňuje totiž nejen příjem, ale i výdaje.

Pod hranicí příjmové chudoby se ocitá ten, kdo nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Tato střední hodnota mzdy letos ve třetím čtvrtletí dosáhla 22 531 korun, 60 procent odpovídá příjmu 13 520 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chudoba kvůli nedostatečnému příjmu hrozila loni 9,7 procenta lidí, tedy zhruba miliónu Čechů a Češek. Velmi obtížně s příjmy vycházelo 9,3 procenta lidí, tedy 960 000 osob.

Ale jen čtyři z deseti lidí, jimž příjmová chudoba hrozí, mají problém s příjmem vyjít. Šest z deseti osob potíže nepociťuje. Jen čtyřem procentům Čechů a Češek hrozí příjmová chudoba a současně mají i problém vyjít s příjmem.

Důležité jsou i výdaje

Podle Večerníka při porovnání příjmové chudoby a vycházení s příjmy jsou výsledkem zhruba stejná procenta, což je prý v EU výjimečné. Týká se to vždy téměř desetiny lidí. "Ze dvou třetin jsou to ale jiné domácnosti, jiní lidé," řekl Večerník.

Pokud se zohledňuje jen příjmový ukazatel a ne také výdaje, výsledky nemusí podle autorů odpovídat situaci. Například v Praze jsou vyšší výdělky než v jiných regionech, metropole má ale i vyšší náklady za bydlení, podotkl Večerník.

"Subjektivní ukazatel založený na výpovědi domácností poskytuje vyrovnanější výsledky než ukazatel příjmové chudoby. Lépe odráží to, jak domácnosti vypovídají o své životní a finanční spokojenosti," uvedla Mysíková. I když Česko podle vlastního posouzení lidí není už zemí s nejnižší chudobou, podle expertky je desátá příčka za vyspělými západními státy "dobré umístění".

Nejhůř jsou na tom Řekové

Nejméně problémů vyjít s příjmem mají lidé ve Finsku, Německu, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku a Francii. Velké obtíže tam přiznává méně než pět procent obyvatel. Naopak nejhůř jsou na tom Řekové, problém vyjít mají téměř dvě pětiny z nich.

Česko patří podle statistik dlouhodobě i k zemím s nejnižším podílem lidí, které ohrožuje sociální vyloučení. Při něm hraje roli příjem, materiální zajištění a práce. Loni hrozilo 14,8 procenta lidí v Česku, tedy asi 1,5 miliónu osob. Celkem asi 200 tisíc lidí nemělo ani dostatečnou částku, ani vybavení a ani zaměstnání.

Anketa

Jak vycházíte se svými příjmy?
bez problémů
18,6 %
musím občas rozmýšlet, co si mohu dovolit koupit
21,4 %
vycházím jen tak tak
50,6 %
vůbec, spíše se zadlužuji
9,4 %
Celkem hlasovalo 2346 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chudoba má v důchodu výrazně ženskou tvář

Rozdíly mezi platy mužů a žen se nehledě na oživení ekonomiky nezmenšují. Naopak. Podobně se pak rozevírají nůžky mezi výší důchodů. Ženy berou v průměru...

Výběr článků

Načítám