Hlavní obsah

Developeři staví nejvíc bytů za šest let. Hlavně díky Praze

Novinky, tov

Developeři v Česku v prvním pololetí začali stavět 3 544 nových bytů v bytových domech, vyplývá ze statistik ČSÚ. Celkový počet nově zahájených bytů za celý letošní rok tedy s vysokou pravděpodobností překoná hranici sedmi tisíc. To by znamenalo nejvyšší počet za posledních šest let.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Podíl bytů v bytových domech zahájených v Praze na celkovém počtu zahájených bytů v ČR

Článek

Čísla podle developerů potvrzují, že bytový trh pokračuje v růstu a postupně míří zpátky k rekordním hodnotám, kterých dosahoval v období realitního boomu před rokem 2008.

„Vedle historicky nejnižších úroků hypoték a příznivé cenové úrovně podporuje obrovskou poptávku po nových nemovitostech také dlouhodobá solidní výkonnost české ekonomiky a klesající nezaměstnanost. A developeři vycházejí této poptávce vstříc. V podstatě platí, že každý, kdo jen trochu může, staví,“ uvedl Dušan Kunovský, šéf jedné z největších tuzemských developerských firem Central Group.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na rozdíl od období zmiňovaného realitního boomu, kdy se stavělo prakticky všude, nyní mnohem větší podíl nové bytové výstavby obstarává Praha.

V metropoli rostou tři ze čtyř nových bytů, zatímco do roku 2010 se Praha podílela na nové bytové výstavbě jen zhruba ze čtvrtiny.

Obavy developerů

Počet nových bytů v Praze či velkých městech jako Brno stoupá díky vyšší kupní síle obyvatel i připraveným projektům z minula. Developeři ale z tohoto vývoje radost nemají.

„Je jasné, že nejde o situaci dlouhodobě udržitelnou a i zásoba připravených projektů se tenčí. Příprava nových staveb musí být snadnější a rychlejší a musí se realizovat i v regionech, jinak brzy nebude co stavět. Původní bytový fond nevydrží na věky a Praha jednoduše nemůže táhnout jeho obnovu za celou republiku,“ dodal Kunovský.

Na rozdíl od rychlé výstavby bytových domů v posledních měsících celková výstavba bytů v Česku stagnuje nebo klesá, protože se staví méně bytů v rodinných domech či přístavbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám