Hlavní obsah

Stavebním firmám v Česku chybějí kvalifikovaní zaměstnanci

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny stavebních firem působících na českém trhu pociťují nedostatek pracovníků. Nejvíce lidí chybí velkým firmám. Vyplývá to z analýzy českého stavebnictví za třetí čtvrtletí zpracované společností CEEC Research.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Téměř třetina (30 procent) firem má problémy s některými profesemi, 37 procent vnímá nedostatek napříč firmou. "V českém stavebnictví chybějí technici, strojníci, mostaři, pracovníci kvalifikovaní pro práci na železnici, ale i fasádníci, zedníci, elektrikáři a další odbornosti," uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Největší problém s nedostatkem pracovníků mají hlavně velké stavební firmy, tvrdí to 78 procent jejich ředitelů. Jen třetině (33 procent) ředitelů stavebních podniků podle průzkumu pracovníci nechybějí.

Podle člena představenstva stavební firmy Porr Antonína Dani není na trhu nedostatek firem, ale hlavně nedostatek technicky vzdělaných a manuálně zručných lidí. "Myslím, že stavebních kapacit je v České republice dostatek. V období krize vlastně nezanikla nebo neodešla z trhu v ČR žádná nadnárodní firma. Možný problém vidím v oblasti dělnických profesí, jelikož stavebnictví není pro mladou generaci atraktivní a dochází ke stárnutí současných pracovníků," podotkl Daňa.

Stavaři již dříve odhadovali, že o práci ve stavebnictví přišlo v minulých letech kvůli ekonomické krizi více než 50 tisíc lidí.

„Bohužel řada těchto lidí obor opustila úplně, část z nich přešla do jiných oborů a část odešla i do důchodu. Problém je také s udržením kvalifikace daných lidí – třeba u projektantů, kteří několik let neprojektovali, je rychlý návrat bez zaškolení do nových rychle se vyvíjejících technologií složitý,“ řekl Novinkám Vacek.

Chybějí vysokoškoláci

Problém je podle něj spíš v kvalitě pracovníků než v kvantitě. Na manuální práce firmy často najímají zahraniční dělníky, v některých případech i načerno. „Nedostatek je těch šikovných, kteří mají zkušenosti. Učňovské školství nezajišťuje dostatek přílivu nových pracovních sil, což způsobuje problémy s přirozenou obměnou personálu. Zvláštní kapitolou jsou vysokoškoláci, kteří končili před několika lety v počátcích nebo pak v průběhu krize. Část z nich sice obor vystudovala, ale několik let se mu nemohla ani začít věnovat, protože pro ně firmy neměly místo. Logicky proto hledali práci jinde a dnes oboru chybí,“ dodal.

Rychlý boom stavebnictví je nyní do značné míry dán snahou veřejných investorů vyčerpat před koncem roku 2015 co nejvíce dotací, a proto se i v minulém roce snažili vypsat a zadat co nejvíce zakázek. Předběžné údaje naznačují, že příští rok už takový nebude. Proto se i firmy bojí nyní ve větším měřítku najímat, protože nemají jistotu, že zaměstnance nebudou muset potom opět propouštět, což není úplně levná ani jednoduchá záležitost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám