Hlavní obsah

Jurečka vytáhl do boje za české potraviny, ukázal nové logo

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu zákona o potravinách, která zakáže používání zavádějících log, (např. české vlajky) u výrobků, které nebyly skutečně vyrobené v Česku či neobsahují většinu tuzemských surovin. Na úterní tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Česká potravina je taková, která je ze 100 procent z českých surovin a vyrobili ji v České republice. To se týká mléka a nezpracovaných potravin typu ovoce, zeleniny, masa. Označení může nést i zpracovaná potravina, jejíž 75 procent složek použitých při výrobě pochází z České republiky a podstatná část jejího zpracování se udála rovněž v ČR. Spotřebitelé tak na první pohled rozpoznají, které zboží je opravdu české,“ řekl Jurečka.

Dosavadní označování českých potravin je podle něj velmi nepřehledné až chaotické. Někteří potravináři situace zneužívají a odkazují na český původ, aniž by byla potravina aspoň v České republice vyrobena, uvedl ministr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V minulosti se objevily i kuriózní případy, kdy například v prodejně Penny prodávali pod označením Česká kvalita chipsy z Polska a lihovinu ze Slovenska. [celá zpráva]

Foto: Ministerstvo zemědělství

Logo Česká potravina

Jurečka také představil logo, které si budou moci potravináři, kteří podmínky splní, dát na své výrobky. Možnost používání upraví ministerská vyhláška.

Výrobci, kteří tyto podmínky nesplní, nebudou už podle návrhu ministerstva moci dál dávat na potraviny různé nápisy a obrázky, které by mohly být pro spotřebitele zavádějící, jako například „Česká republika“, mapa nebo vlajka České republiky, slova „česká kvalita“ a podobně.

Za klamání až 10 miliónů

Podle zákona o potravinách a tabákových výrobcích v případě klamavého označování potravin může být uložena pokuta až deset miliónů korun.

Potraviny, které nemohou pocházet z českých surovin, například čokoládové výrobky, budou moci mít alespoň označení Vyrobeno v České republice. Podle ministerstva není podle evropské legislativy povinné uvádět zemi původu u všech výrobků, ale jenom u vybraných skupin, jako jsou maso, ovoce či zelenina.

Návrh novely zákona o potravinách je v současné době v meziresortním připomínkovém řízení, podle předpokladu by norma měla začít platit od poloviny roku 2016, uvedlo ministerstvo.

Anketa

Řídíte se při nákupu potravin značkami, které mají deklarovat jejich kvalitu?
ano, když má potravina značku, dám jí přednost
46 %
občas ano
18,7 %
ne, nevěřím jim
27,3 %
ne, vůbec je nesleduji
8 %
Celkem hlasovalo 1933 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám