Hlavní obsah

Stát vybral v pololetí méně na DPH i spotřebních daních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát vybral v pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) necelých 149 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o 7,5 miliardy korun. Stejně tak méně vybral stát i na všech spotřebních daních, a to zhruba 70 miliard korun. To je v meziročním srovnání pokles o 2,8 miliardy korun.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřad odůvodňuje nižší výnos z DPH a spotřebních daní vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Ta byla způsobena zejména výběrem spotřebních daní u tabáku zkresleného loňským předzásobením tabákovými výrobky a zadrženými nadměrnými odpočty u daně z přidané hodnoty.

V případě spotřebních daní jsou v inkasu rozdíly. Například výběr spotřební daně z lihu činil za první pololetí 3,68 miliardy korun, což je meziroční nárůst zhruba o 170 miliónů korun a zároveň nejvyšší výběr v prvním pololetí za posledních pět let.

Naopak v případě spotřební daně z tabákových výrobků došlo k poklesu výběru o meziročně o 4,2 miliardy na 23,34 miliardy korun. "Příjmy ze spotřební daně z tabákových výrobků v prvním pololetí letošního roku ovlivnilo nově zavedené pevné datum tříměsíčního doprodeje cigaret, které narovnalo podmínky na trhu v případě zvyšování sazeb u cigaret," uvedlo v pátek Generální ředitelství cel.

Nárůst v pololetí zaznamenal také výběr daně z pohonných hmot, z vína nebo pevných paliv. Naopak poklesl výnos daně u piva nebo z elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám