Hlavní obsah

Ceny mléka klesají, výrobci chtějí podpořit prodej

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci chovatelských svazů, odbytových organizací, Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR se v úterý na krizovém štábu dohodli, že připraví plán marketingové kampaně na podporu pití mléka. Důvodem nespokojenosti zemědělců jsou aktuální velmi nízké ceny mléka, jež činí celé významné agrární odvětví ztrátovým.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Máme nižší výkupní cenu, než je třeba v Německu, a přitom se u nás německé výrobky prodávají levněji než české. Tady asi není něco v pořádku,“ argumentoval předseda Zemědělského svazu ČR (ZS) Martin Pýcha.

Upozornil, že produkce mléka se nedokáže přizpůsobit poptávce tak pružně a rychle jako jiné druhy výrob. Jak dodal, „dojit se musí každý den a stáj nelze jednoduše zavřít“.

V současnosti se podle ZS litr mléka v ČR vykupuje za 7,30 koruny, výrobní náklady ale dosahují 8,50 až 8,80 Kč za litr. Nerovnováhu na trhu zvýšilo embargo Ruska na dovoz potravin a zrušení mléčných kvót v EU. Chovatelům dojnic vadí i nečinnost Evropské komise a požadují mj. zvýšení intervenčních nákupních cen.

Ministerstvo zemědělství hodlá na rok 2016 vypsat nové dotační programy, které by měly pomoci producentům i zpracovatelům mléka. Jejich konečnou výši bude muset schválit Evropská komise.

MZe zvažuje také vypsání tendru od Správy státních hmotných rezerv na nákup 3500 tun sušeného mléka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám