Hlavní obsah

ECB: K řeckým bankám štědří nebudeme

Evropská centrální banka (ECB) zchladila naděje Řeků na brzké otevření tamních finančních institucí. Varuje, že program nouzového financování bank (ELA) nemůže být příliš štědrý.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Dělníci rozebírají logo eura před bývalým sídlem ECB ve Frankfurtu

Článek

Úkolem programu ELA je podpora solventních bank, které čelí dočasným problémům s likviditou. ECB proto nemůže poskytnout další finance řeckým bankám za mimořádně štědrých podmínek nebo při nedostatečném krytí, uvedla ECB v prohlášení.

Zpráva přichází den poté, co ECB rozhodla ponechat strop úvěrů z ELA pro řecké banky beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 biliónu Kč). [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předtím, než Řecko rozhodlo o konání referenda, ve kterém o víkendu řekli voliči NE podmínkám věřitelů, tento strop opakovaně navyšovala.

ECB nyní navíc zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA. Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé a neochota ECB zvýšit objem programu před týdnem přiměla Atény k uzavření bank.

Morální hazard

ECB v dokumentu zveřejněném na svých internetových stránkách zdůraznila, že poskytování peněz z programu ELA nemůže být v rozporu s jeho cíli, a nemůže proto dodávat peníze národním centrálním bankám proti nedostatečnému zajištění a za velkorysých podmínek, které vzbuzují obavy z "morálního hazardu".

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Penzista před uazvřenou pobočkou Národní banky v Aténách

"Poskytování ELA za příliš velkorysých podmínek by mohlo zvýšit riziko morálního hazardu na straně finančních institucí nebo odpovědných úřadů," píše se v dokumentu.

Za další případy možného konfliktu banka označila situace, za kterých by poskytování peněz z programu znamenalo financování vlády nebo bylo v rozporu s jednotnou měnovou politikou eurozóny.

Podle pravidel ECB se peníze z ELA smějí poskytovat jen solventním bankám, které mají krátkodobý problém s dostatkem hotovosti. Poskytuje se národním centrálním bankám po schválení ECB.

Někteří členové rady guvernérů však již delší dobu vyjadřují rezervovaný postoj vůči poskytování pomoci řeckým bankám. Německý zástupce, prezident německé Bundesbanky Jens Weidmann, je velkým kritikem tohoto rozhodnutí a nedávno zpochybnil spolehlivost řeckých bank, napsala agentura Reuters.

Kvůli zavřeným bankám a zavedení kapitálových kontrol při platbách do zahraničí začínají mít v Řecku hotely, restaurace či lékárny problémy se zásobováním. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Řecké banky zůstávají nadále zavřené

Řecké banky zůstanou zavřené nejen v úterý, ale také ve středu, podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters ale zůstanou banky zavřené nejméně do konce tohoto...

Výběr článků

Načítám