Hlavní obsah

Evropě dochází s Řeckem trpělivost, napsal německý ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Celé Evropě dochází s Řeckem trpělivost a nad touto zadluženou zemí se už rýsuje stín odchodu z eurozóny. Napsal to německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel v komentáři pro německý list Bild. Agentura slova ministra, který byl dosud v jihoevropské zemi spíše vstřícný, interpretuje jako přitvrzování postoje vůči Aténám.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel (vlevo) a kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Chceme Řecku pomoci a chceme jej také udržet v eurozóně. Nedochází ale jenom čas, Evropě dochází i trpělivost. Všude v Evropě sílí pocit, že co je moc, to je moc," uvedl Gabriel. "Stín odchodu Řecka z eurozóny má stále jasnější obrysy," dodal.

Pokusy Řecka, které v posledních týdnech tvrdí, že se snaží o dohodu, ve skutečnosti ale nepřišlo s žádným přijatelným návrhem, jsou prý směšné. "Stále více lidí má pocit, že řecká vláda je vodí za nos," napsal.

Gabrielova slova jsou zatím nejtvrdším vyjádřením vůči Řecku z řad koaliční SPD.

Odpor vůči dalšímu podporování Atén dosud vycházel hlavně z konzervativního seskupení kancléřky Angely Merkelové, jehož někteří poslanci letos hlasovali proti prodloužení druhého záchranného programu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis

"Nenecháme německé pracující a jejich rodiny platit za nadsazené volební sliby částečně komunistické vlády," dodal vicekancléř s narážkou na marxistickou stranu SYRIZA.

Nové návrhy Řecka v neděli posuzovala Evropská komise, sdělila, že jsou nedostatečné. O uvolnění dalších peněz budou rozhodovat ministři financí eurozóny.

Řecko požaduje zmírnění svého dluhu u mezinárodních institucích. Ty na oplátku požadují, aby se země plnila reformy, k nimž se zavázala, případně navrhla jiné. SYRIZA přitom před volbami Řekům slibovala, že skončí úsporná opatření. Země má nyní velký problém, protože nutně potřebuje uvolnit další peníze, z nichž je financován chod státu, Mezinárodní měnový fond (MMF) to ale podmiňuje dohodou.

Poslední jednání nedopadla dobře. Delegace MMF ve čtvrtek jednání opustila kvůli závažným neshodám. Návrhy odmítla i Evropská komise.

O bankrotu se už jednalo

Eurozóna v únoru schválila prodloužení záchranného programu pro Řecko do konce června. Výplatu zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Zástupci ministerstev financí zemí eurozóny tento týden podle informovaných zdrojů Reuters poprvé jednali o možnosti státního bankrotu Řecka. [celá zpráva]

Řecký ministr financí Janis Varufakis už dříve řekl, že nevěří, že by si kdokoliv v Evropě přál odchod Řecka z eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám