Hlavní obsah

Kanada objevila na severozápadě obrovská ložiska ropy

Až 200 miliard barelů ropy by mohlo ležet ve dvou rozsáhlých břidlicových formacích v oblasti kanadských Severozápadních území. Podle tiskové agentury The Canadian Press to uvádějí první oficiální odhady Národního energetického výboru a oblastní geologické služby.

Foto: Profimedia.cz

Těžba ropy v Kanadě

Článek

I kdyby byl vytěžitelné ropy z celkového objemu jen zlomek, i tak by to v Kanadě podstatně zvýšilo objem ověřených zásob ropy. Pro srovnání, v Severním moři se za čtyřicet let vytěžilo 45 miliard barelů ropy. Nedávno odhalená ložiska ropy ve Velké Británii poblíž londýnského letiště Gatwick mají podle odhadů zásoby 100 miliard barelů ropy, tedy polovinu oproti novým kanadským ložiskům. [celá zpráva]

„Jsou to obrovská čísla,” řekl k odhadům ministr energetiky Severozápadních území Dave Ramsay.

Kanadské úřady odhadly na počátku roku objem svých ověřených rezerv, které zahrnují jen technicky a ekonomicky vytěžitelnou surovinu, na 172 miliard barelů, z toho 95 procent tvoří ropné písky v provincii Alberta. Kanada má třetí největší zásoby suroviny na světě po Venezuele a Saúdské Arábii.

Kdyby bylo z nově zkoumaných formací vytěžitelných jen několik procent celkového objemu, potvrdily by se neoficiální odhady, podle nichž by formace Canol a Bluefish mohly obsahovat úhrnem až sedm miliard barelů těžitelné suroviny. Tím by byla velikost těchto rezervoárů srovnatelná s objemem, který se dá podle posledních odhadů vytěžit z jedné z největších amerických břidlicových formací Bakken v Severní Dakotě.

Potřebují nové silnice

Využívání břidlicových zdrojů pomocí hlubinných vrtů a technologie takzvaného frakování bylo ve Spojených státech hlavní příčinou prudkého růstu těžby ropy, který loni vyústil do dramatického propadu cen suroviny na světových trzích.

Obě formace leží v pohoří Mackenzie, západně od Velkého Medvědího jezera. V posledních letech se v oblasti zabývalo průzkumem ložisek několik ropných firem, včetně Shell nebo ConocoPhillips. Kvůli propadu cen od loňského léta však aktivita v této oblasti takřka ustala.

První výsledky testování podle místního ministra energetiky podporují snahu jeho správní oblasti o vybudování celoročně průjezdné komunikace údolím řeky Mackenzie. „Jednou z námitek proti investování u nás je nedostatečná infrastruktura. Ty investice na naše území opravdu musíme dostat," řekl Ramsay.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám