Hlavní obsah

Benzín v Česku dál zdražuje, Natural 95 je skoro za 32,50

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují, růst cen ale zpomalil. Benzín Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil o 18 haléřů na průměrných 32,47 koruny za litr, cena nafty se do středy zvýšila o 13 haléřů na 32,15 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 6. květnu

Článek

Benzín je nejdražší v Jihomoravském kraji, nafta v Praze.

Ceny u českých pump po loňském výrazném zlevnění vytrvale zdražují od letošního února. Koncem dubna každý týden ceny rostly o desítky haléřů, nyní se růst mírně zpomalil. Ceny nicméně stále zůstávají hluboko pod rekordy z loňska, kdy se v létě vyšplhaly ke 37 korunám.

Mezi kraji je Natural 95 po několika týdnech opět nejdražší v Jihomoravském kraji, průměrně zde stojí 33 korun za litr. Ještě v minulém týdnu byla průměrná cena nejvyšší v Praze, kde se nyní benzín prodává za 32,94 Kč/l. Nafta zůstala nejdražší v metropoli, průměrně za 32,80 Kč/l.

Nejméně vydají motoristé za benzín nadále v Karlovarském kraji, litr Naturalu 95 zde průměrně stojí 32,09 koruny. Naftu lze nejlevněji koupit v Královéhradeckém kraji za průměrných 31,70 Kč/l. Pod 32 korun je možné litr dieselu koupit ještě v Jihočeském, Ústeckém, Karlovarském a Pardubickém kraji.

Ceny budou stoupat dál

Benzín a nafta zdražuje kvůli rostoucím cenám ropy. Ve středu vyšplhala cena ropy Brent na letošní maximum a blíží se hranici 70 dolarů za barel.

„Důvodem zdražování jsou informace o možném omezování nabídky ze Spojených států. Množství vrtných souprav v provozu propadlo v USA od počátku prosince o 57 procent. Cenu ropy tlačí nahoru i informace z Libye o pokračujících bojích kolem přístavů. Export ropy ze země je o dvě třetiny nižší oproti roku 2010,“ řekl Novinkám analytik společnosti Colloseum Boris Tomčiak.

Ceny pohonných hmot v ČR by podle něj v nejbližších týdnech měly postupně stoupat. „Na konci května očekáváme cenu benzínu 33 korun za litr, tedy o 50 haléřů více oproti současnosti). Naštěstí česká koruna zhodnocuje, což tlumí růst cen,“ dodal Tomčiak.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám