Hlavní obsah

Řecko má poslední peníze, kasa je prázdná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká vláda musí využít poslední zbytky hotovostních rezerv, aby mohla na konci měsíce vyplatit důchody a mzdy státních zaměstnanců. Samotné vládě dojde hotovost po 20. dubnu. Bude si ovšem moci půjčit od různých státních fondů poslední dvě miliardy eur (55 miliard Kč). Agentuře Reuters to v pátek sdělil nejmenovaný vysoký činitel řeckého ministerstva financí.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Vlajka EU a Řecka na budově řeckého ministerstva financí v Aténách

Článek

Vláda si už několik měsíců vypomáhá krátkodobými půjčkami od státních institucí a využívá například rezerv aténského metra, úřadu práce, fondu pro sanaci bank, a dokonce i evropských zemědělských dotací pro řecké farmáře. Pro poslední hotovostní rezervy si může jít do několika penzijních fondů a regionální správy.

"Je to poslední zbytek hotovosti, kterou řecký stát má," řekl činitel.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (asi 6,6 biliónu Kč). Země už od února tohoto roku jedná s mezinárodními věřiteli o uvolnění poslední částky ve výši 7,2 miliardy eur z druhého záchranného balíku, vláda ale musí nejprve předložit program reforem. Zatím však nepřišla s ničím, co by věřitelé považovali za přijatelné.

Splácení dluhů, nebo výplata důchodů

Pokud se Řecko v brzké době s věřiteli nedohodne, už mu zřejmě nezbydou peníze na další splátku dluhu u MMF. Do 12. května musí fondu uhradit 950 miliónů eur a pravidelné daňové příjmy na to zřejmě vládě stačit nebudou. Bez dohody s věřiteli tak bude muset radikálně levicová vláda volit mezi splácením dluhů a výplatou mezd a důchodů.

Zástupci Řecka a věřitelů se mají v sobotu znovu sejít v Bruselu k novému kolu jednání. To má připravit půdu pro dohodu na klíčovém zasedání ministrů financí eurozóny, které se koná 24. dubna v Rize. Podle dosavadních vyjádření zatím žádná dohoda na obzoru není.

Reklama

Související články

Řecko popírá, že se připravuje na bankrot

Atény popřely zprávy, podle kterých se země chystá přestat splácet dluhy, pokud se s věřiteli nedohodne na uvolnění peněz ze záchranného programu. Napsal to...

Řecký dluh stoupl na 177 procent HDP

Řecká vláda loni hospodařila s celkovým rozpočtovým schodkem ve výši 3,5 procenta výkonu ekonomiky, což je více, než byly původní předpoklady. Vyplývá to ze...

Výběr článků

Načítám