Hlavní obsah

Ropy je na trhu příliš, cena by mohla klesat

Nadbytek ropy na světovém trhu se kvůli nepolevující těžbě této suroviny ve Spojených státech dál zvětšuje. Nedávné ustálení světových cen ropy tak mohlo být jen dočasné. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci to v pátek uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Globální nabídka ropy stoupla v únoru o 1,3 miliónu barelů denně na 94 miliard barelů denně, odhaduje IEA. Spojeným státům by podle agentury mohly brzy dojít volné kapacity na uskladnění ropy. To by znamenalo další tlak na pokles cen.

Zásoby ropy v USA se prudce zvýšily a dosahovaly podle posledních čísel rekordních 468 miliónů barelů. Za rostoucími zásobami v zemi stojí vyšší těžba, zatímco výkonnost zpracování ropy v rafineriích se kvůli sezónním či neplánovaným výpadkům (stávkám), nízkým maržím a velkým zásobám benzínu snížila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

IEA odhaduje, že tento vývoj by mohl trvat přinejmenším do druhého pololetí tohoto roku. Teprve pak by produkce ropy v USA mohla začít polevovat. Předpokládaný útlum těžby by společně se zvýšením globální poptávky mohl podpořit ceny ropy k růstu.

Klesající ceny ropy znamenají obvykle nižší ceny pohonných hmot. Roli ale hraje i kurz dolaru, který v posledních měsícíc rychle posiluje.

Benzín v Česku zdražil

Kvůli zdražování ropy od půlky února v Česku rostou ceny benzínu a nafty. V průměru stojí více než 31 korun na litr. [celá zpráva]

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka nicméně růst cen ropy v předchozích týdnech nesouvisel s aktuálním nedostatkem ropy na trhu, ale spíše s obavami, že by nemusel být dostatek této suroviny za dva až tři roky.

V současné době pokračuje v těžbě ropy blízko rekordních maxim i Rusko, které kvůli krizi potřebuje každý petrodolar. Omezit těžbu se nechystá ani OPEC, kde se především arabské země snaží nízkými cenami vyšachovat americké těžaře ropy z břidlic. Po omezení těžby v rámci OPEC volají pouze některé země jako Venezuela či Nigérie.

Reklama

Výběr článků

Načítám