Hlavní obsah

Doprava chce příští rok začít stavět 223 kilometrů silnic

V roce 2016 chce ministerstvo dopravy začít stavět 223 kilometrů nových silnic. Během letošního roku mají být zahájeny stavby na 126 kilometrech silnic, rychlostních silnic a dálnic včetně zhruba 15 kilometrů opravovaných úseků dálnice D1. Na úterním Fóru českého stavebnictví to řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na ilustračním snímku otevírání Vysočanské radiály

Článek

"Budeme dělat některé kroky paralelně nebo dopředu. Nebudeme čekat, až se dokončí dokumentace, ale budeme dělat smlouvy o smlouvě budoucí, nebo budeme zpracovávat projektovou dokumentaci dříve," uvedl Ťok k plánům pro rok 2016.

Změna zákona je podle něj zdlouhavá. Uvažované integrované povolovací řízení, kdy by se územní, stavební řízení a proces EIA sloučily do jednoho řízení, může začít platit nejdříve za rok a půl, spíše ale až za dva roky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

To, že v Česku příprava stavby trvá více než deset let, je podle ministra z velké části zaviněno pomalým fungováním úřadů. Většina času se při přípravě promrhá čekáním na dodání materiálů, které měl už dávno jeden úřad druhému zaslat, řekl Ťok. Právě to by chtěl ministr změnit, o čemž chce na jednom z příštích zasedání informovat kabinet.

Mezi nejvýznamnějšími stavbami, které plánuje ministerstvo letos začít stavět, je úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem a také čtyři úseky dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Úsilným.

Právě tyto úseky jsou důkazem toho, že ne všechny plány se ve výstavbě silnic daří plnit. Přerov–Lipník a úseky jihočeské D3 Ředitelství silnic a dálnic uvádělo předloni jako priority pro rok 2014.

Reklama

Související články

Dálnice D1 dostane u Prahy tichý asfalt

Ředitelství silnic a dálnic začne v dubnu opravovat úsek dálnice D1 mezi Nupaky a Prahou-Chodovem v délce zhruba osm kilometrů. Oprava vozovky ve směru na...

Stát začal utrácet za projektové práce

Po letech škrtů začal stát opět vyhlašovat o sto šest tendry na projektanty, architekty a stavební dozor za desítky až stovky miliónů korun, aby narýsovali...

Výběr článků

Načítám