Hlavní obsah

V Praze se staví nejvíc bytů za pět let

Novinky, tov

Developeři v Praze v roce 2014 zahájili stavbu 3 625 bytů, což je nejvíce od roku 2009. Sázejí na to, že loňské oživení prodejů bude pokračovat. Vyplývá to z údajů ČSÚ a vyjádření developerů.

Foto: Central Group

Vizualizace bytového komplexu Residence Garden Towers, který má být dokončen v roce 2016

Článek

Přes 3 600 rozestavěných bytů představuje nejlepší výsledek pražského developerského trhu od nástupu hospodářské recese. Lepší byl naposledy rok 2009, kdy bylo v pražských bytovkách zahájeno celkem 4 092 jednotek.

Mezi největší developery v Praze patří společnosti Central Group, Ekospol, Trigema a Skanska Reality. Central Group se loni podílel na počtu zahájených bytů celou třetinou, především díky stavbě Residence Garden Towers v ulici Olšanská na Žižkově, vedle centrály O2 (dříve Telefónica). V pěti osmnáctipatrových věžích bude celkem 700 bytů.

Pět osmnáctipatrových věží

„Loni jsme zahájili výstavbu celkem 1 235 jednotek ve čtyřech rezidenčních projektech v Praze. Výstavbu Residence Garden Towers jsme zahájili ke konci léta 2014, dokončení je naplánováno na červen 2016,” upřesnil Novinkám mluvčí společnosti Milan Jankovský.

Naproti přes ulici přitom před několika lety vyrostl bytový komplex Central Park Praha s 547 byty developera CP Praha,  kde je ještě část bytů neprodaných.

V těsné blízkosti na pozemcích nákladového nádraží Žižkov plánoval vybudovat bytovou a kancelářskou čtvrť Žižkov City developer Sekyra. Jeho plány ale zkomplikovalo prohlášení nádraží kulturní památkou.

Trh ožívá

Ekospol loni začal v metropoli stavět téměř čtyři stovky nových bytů.

„V roce 2014 jsme zahájili výstavbu bytů v projektech Panorama Kyje V (105 bytů), Panorama Kyje VI (119 bytů) a Nové Měcholupy V (154 bytů). Dohromady se tak jednalo o 378 bytů,” řekl Novinkám ředitel Ekospolu Evžen Korec. Dodal, že loni v Praze prodali 737 nových bytů, což bylo meziročně o 13 procent více.

Trh s novými byty v Praze v poslední době výrazně ožívá. Podle společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality lidé loni v Praze koupili 5 950 nových bytů, což je meziročně o 18,6 procenta více. Trendu se snaží využít všichni hráči na trhu, kteří postupně představují i takové projekty, které dříve kvůli krizi odložili.

Na druhou stranu je stále na pražském trhu množství dokončených, ale neprodaných bytů. Počet těchto „ležáků“ odhaduje šéf Ekospolu na zhruba 1 400.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové byty v Praze zdražily o sedm procent

Ceny v bytů v Praze rostou. Za celý loňský rok vzrostla průměrná cena dostupných bytů o procento na 61 857 korun včetně DPH za čtvereční metr. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám