Hlavní obsah

Tesco zvažuje odchod ze střední Evropy včetně Česka, píší na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Britská obchodní síť Tesco by mohla opustit najednou Českou republiku, Slovensko, Maďarsko i Polsko, uvedl slovenský deník Sme. Cituje nejmenovaného britského investora, který údajně zná ozdravný plán společnosti. Možností je ale i prodej jen některých obchodů nebo státních sítí. Rozhodnutí dosud nepadlo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Slovenské aktivity Teska se mohou prodávat v balíku společně s Maďarskem, Českem a možná Polskem. Druhý scénář je prodej celých sítí v jednotlivých státech,“ řekl Sme investor.

„Na stole je rovněž možnost, že Tesco zůstane, ale prodávat bude jednotlivé prodejny, aby získalo dodatečné peníze a zefektivnilo svou prodejní síť,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tesco je pátým největším obchodním řetězcem na světě, ale v poslední době má finanční potíže. Britové už proto začali sondovat, zda by se našel kupec pro jejich středoevropské aktivity. „Zatím nebylo učiněno žádné rozhodnutí,“ zdůraznil britský zdroj.

Zástupci společnosti se nechtěli k medializovaným informacím jakkoli vyjádřit. Michal Dyttert z představenstva společnosti pouze uvedl, že spekulativní informace řetězec nikdy nekomentuje.

Zavírá obchody v Ústí a Praze

Podle analytika Ľubomíra Drahnovského je odchod Teska ze Slovenska pravděpodobný jen na 25 procent. Za reálnější považuje zmenšování některých prodejen a prodej nebo pronájem části volné prodejní plochy.

V Česku má Tesco téměř 14 tisíc zaměstnanců, na Slovensku zaměstnává zhruba deset tisíc lidí.  Odbory české divize řetězce v lednu vyhlásily stávkovou pohotovost v reakci na plán firmy uzavřít hypermarket v Ústí nad Labem a pražský supermarket ve Smíchovské tržnici.

Stávkovou pohotovost odvolaly poté, co se se společností dohodly, že zaměstnanci uzavíraného hypermarketu v Ústí nad Labem, kteří opustí firmu, dostanou vyšší odstupné a mimořádnou odměnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám