Hlavní obsah

Z Koreje přitečou do Česka desítky miliard

Právo, Jakub Svoboda (Pusan)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pusan

Příliv jihokorejských investic do Česka, který začal v roce 2006 příchodem automobilky Hyundai do Nošovic, nabral v posledních letech na síle. Jen loni u nás Korejci představili dva nové velké investiční projekty celkem za více než 25 miliard korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na závěr své třídenní návštěvy Jižní Koreje v pátek v Pusanu Právu řekl, že věří, že tyto nové korejské investice brzy přitáhnou do ČR další.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje po jednání v Soulu oznámili uzavření strategického partnerství mezi Českou republikou a Korejskou republikou.

Článek

„To, že jen loni byly podepsány dvě významné investiční smlouvy, naznačuje, že zde příležitosti existují. Pozitivní zkušenosti korejských investorů s ČR mohou určitě povzbudit další. Jak ukazují poslední příklady, nové investice často navazují na ty předchozí a míří do související produkce,“ uvedl Sobotka.

Zajímají se i další firmy

„Byl jsem agenturou CzechInvest informován, že o možnost podnikání v ČR se zajímají další korejské společnosti, některé z nich přitom působí v subdodavatelských řetězcích společností, které u nás už investují,“ dodal předseda vlády.

Celkem už CzechInvest pomohl v ČR zprostředkovat 25 investičních projektů korejských firem. „Celková výše těchto investic, včetně těch, které se jistě uskuteční v příštích letech, činí 70,8 miliardy korun a díky nim vzniklo či do budoucna vznikne přes 10 tisíc pracovních míst,“ řekl Právu generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera s tím, že Korejci jsou v ČR už třetími nejvýznamnějšími investory.

Podle informací Práva někteří korejští investoři v ČR navíc přislíbili své investice u nás v budoucnu ještě navýšit.

Sobotka si v pátek v oblasti Pusanu prohlédl automobilový závod Hyundai a továrnu na výrobu pneumatik společnosti Nexen Tire. Tento klíčový dodavatel automobilky Hyundai loni v červnu oznámil, že v zóně Triangle u Žatce postaví továrnu, do níž během sedmi let investuje zhruba 23 miliard korun a vytvoří asi 1300 nových pracovních míst. Další stovky míst vzniknou i díky další loni oznámené korejské investici výrobce světlometů Hyundai Mobis v Mošnově.

Premiér se v pátek podíval i do strojírenského závodu společnosti Doosan Industries, která v roce 2009 koupila plzeňskou Škodu Power, jež je nyní jedním z pěti největších světových výrobců turbín.

Pomáhá přímá linka Praha-Soul

Podle zdrojů Práva by měl příliv investic z Jižní Koreje do ČR pokračovat i v dalších letech. „Mnoho korejských společností považuje ČR za přestupní zemi do Evropské unie. Z nových členských států EU je Česko pro ně určitě jedním z nejdůležitějších, už jen pro jeho výhodnou polohu. Výhodou ČR jsou také rozvinutý průmysl a dobrá infrastruktura. Důležitá je i přímá letecká linka mezi Prahou a Soulem,“ řekl Právu analytik I Čchol-won z Korejského institutu pro mezinárodní hospodářskou politiku.

Dlouhý: Korea si nás zvolila

Manažeři některých korejských firem proto o dalších investicích v ČR podle něj uvažují. Má jít přitom hlavně o podpůrné služby pro Hyundai a výrobce autodílů.

Sobotku provázela v Koreji téměř sedmdesátičlenná delegace podnikatelů a zástupců akademických institucí, kterou vedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. „Česká řemeslná tradice, kvalifikovaná pracovní síla, makroekonomická a sociální stabilita a technologické bohatství, které můžeme nabídnout, přispěly k tomu, že si jako destinaci svých investic a obchodu Korejci zvolili nás jako východisko do regionu střední a východní Evropy,“ prohlásil v průběhu cesty Dlouhý.

Češi postaví v Koreji pivovar

Vedle společnosti Český porcelán Dubí, která v Soulu uzavřela kontrakt na vývoz zboží za pět miliónů dolarů (120 miliónů Kč), se vracejí s podpisy dohod o spolupráci i další čeští podnikatelé.

„V Soulu jsme prostřednictvím nově založené dceřiné společnosti Gold of Prague podepsali memorandum o porozumění s korejskou zónou rozvoje investic Foodpolis v provincii Severní Čolla. Předmětem je dohoda o umístění investice za 150 miliónů korun na stavby českého pivovaru v této zóně a podpoře zóny pro českého investora. Pivovar bude plně využívat české technologie a české suroviny,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Silverline Capital Lukáš Mikeska.

Další z členů podnikatelské delegace, ředitel rozvoje vztahů společnosti Alza.cz Jaromír Řánek ocenil, že vláda i Hospodářská komora vedle podpory tradičních průmyslových odvětví začínají podporovat i dynamicky rostoucí sektor digitální ekonomiky. „Ten má pro ČR obrovský potenciál jak v exportu služeb, tak v tvorbě stovek nových pracovních míst pro absolventy IT a technických oborů. Setkání s top managementem největších korejských výrobců spotřební elektroniky nám připravilo půdy pro zajímavé obchodní projekty,“ informoval Řánek.

Společný výzkum při léčbě Alzheimerovy choroby

Cestu do Koreje si pochvaloval třeba i ředitel Mezinárodního centra klinického výzkumu Brno Stokin Gorazd. „V Soulu jsme podepsali memorandum s organizací Korean Brain Research Institute o společném výzkumu při léčbě Alzheimerovy choroby. Spolupráce se týká i výměny studentů a sdílení finanční podpory,“ uvedl.

Podle vyjádření náměstků ministrů obrany a průmyslu Tomáše Kuchty a Vladimíra Bärtla pro Právo se nabízejí také zajímavé společné projekty českých a korejských výrobců letadel.

Pusan, kde premiér Sobotka ukončil svoji návštěvu Jižní Koreje, se nachází na samém jihu Korejského poloostrova a je druhým největším městem v zemi. Díky svému velkému přístavu je hlavním jihokorejským centrem rybářského a loďařského průmyslu, v okolí města je řada strojírenských závodů a podniků působících v těžkém průmyslu. Význam Pusanu dramaticky vzrostl za korejské války (1950-53), kdy se počet jeho obyvatel mnohonásobně zvýšil kvůli přílivu uprchlíků ze severních regionů Korejského poloostrova.

Reklama

Související články

Sobotka odmítl odskočit si do Severní Koreje

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil ve středu přísně střeženou Demilitarizovanou zónu, která odděluje obě Koreje. Korejská republika a KLDR zůstávají technicky...

Výběr článků

Načítám