Hlavní obsah

Porošenko žádá MMF o větší finanční pomoc Ukrajině

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko žádá Mezinárodní měnový fond o zvýšení jeho finanční pomoci. Ujistil šéfku MMF Christine Lagardeovou, že Kyjev bude plnit své závazky.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

O zvýšení státní pomoci žádá Porošenko kvůli hrozícímu státnímu bankrotu Ukrajiny, oznámil prezidentův úřad.

Mezinárodní měnový fond schválil dvouletý záchranný program pro Ukrajinu koncem dubna. Ukrajina již v jeho rámci obdržela ve dvou tranších 4,6 miliardy dolarů (103,7 miliardy Kč) a ráda by co nejrychleji získala další část pomoci v hodnotě 2,7 miliardy dolarů (60,9 miliardy Kč).

Šéf mise MMF Nikolaj Georgiev v pátek oznámil, že mise pokročila v jednáních s Ukrajinou, na uvolnění další splátky dohodnutého úvěru se ale nedohodla. Do Kyjeva se podle něj zástupci fondu vrátí k novým jednáním v lednu.

Začátkem září MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů (428,2 miliardy Kč), pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

Pomoc za reformy

Finanční pomoc Ukrajině podmiňuje MMF reformami v této bývalé sovětské republice, které na sebe ale podle expertů nechávají čekat.

Lagardeová podle Porošenkova úřadu po telefonátu s ukrajinským prezidentem vyjádřila naději, že nová vládní koalice požadované reformy zahájí. Patří k nim mimo jiné i zvýšení ceny plynu a škrty v sociální oblasti.

Ukrajina je nyní podle analytiků na prahu platební neschopnosti a je možné, že bude muset přikročit k restrukturalizaci státního dluhu. Její devizové rezervy se od počátku roku kvůli splátkám dluhu za ruský plyn a podpoře domácí měny snížily na polovinu. Podle Evropské unie se v programu hospodářské pomoci pro Ukrajinu nedostává asi 15 miliard dolarů (338 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám