Hlavní obsah

Němečtí strojvůdci chystají čtyřdenní stávku

Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) vyhlásili stávku v osobní dopravě od čtvrtečních 2.00 do pondělních 4.00 SELČ. Více než čtyřdenní protestní akce zasáhne regionální i dálkové vlaky.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Vlak Deutsche Bahn

Článek

Odborový svaz strojvůdců (GDL) v úterý o vyhlášení stávky informoval v tiskovém prohlášení. Protestní akce je podle svazu přímý důsledek krachu dvoutýdenních jednání mezi odbory a vedením DB, kdy se obě strany nedokázaly dohodnout na pracovních podmínkách strojvůdců a na postavení svazu GDL uvnitř železničního koncernu.

Nadcházející stávka bude vůbec nejdelší v historii DB. V osobní dopravě potrvá 98 hodin, o 26 hodin víc než dosud nejdelší protestní akce strojvůdců v listopadu 2007. V nákladní dopravě bude nadcházející protest ještě delší, členové GDL zastaví práci už ve středu v 15.00 a obnoví ji až společně se strojvůdci osobních vlaků.

Jednání se zasekla

Spor mezi strojvůdci a vedením DB je dlouhodobý. Svaz GDL zpočátku požadoval především zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. Nyní se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 tisíci a 46 tisíci eury (998 tisíc a 1,27 miliónu korun) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

Po ústupcích obou stran v platové oblasti se ale jednání mezi odbory a vedením DB zasekly na sporu o postavení GDL v rámci DB. Svaz žádá, aby ho koncern uznal jako jediného zástupce strojvůdců, průvodčích i zaměstnanců jídelních vozů. Za strojvůdce GDL vyjednává dlouhodobě, zbývající profesní skupiny v rámci DB dosud zastupoval odborový svaz EVG, který má mezi nimi více členů než GDL a celkově zastupuje víc zaměstnanců železničního dopravce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám